אפייה בכלי חרס

אפיית לחם בכלי העשוי חרס מהווה "משפר אפייה" נפלא, ולחם הנאפה כך משיג מרקם מצוין, שקשה להשיגו בשיטות אחרות. יש לכך שתי סיבות: ראשית, החרס עצמו אוצר חום, וגורם לפיזור חום אחיד מסביב ללחם; שנית, הנוזלים הנמצאים בבצק "נלכדים", כאדי מים, בכלי ומסייעים באפייה ובקבלת מרקם נוקשה ופריך לקרום.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

בתמונה הבאה מופיעות שתי כיכרות, זהות במשקלן (לפני האפייה) של אותו הבצק (לחם שאור לבן). זו שמימין נאפתה כרגיל, על גבי אבן אפייה בתנור. זו שמשמאל נאפתה בכלי חרס. ניתן לראות את ההבדלים בתפיחה שהתרחשה במהלך האפייה - הכיכר השמאלית גבוהה באופן משמעותי מהימנית. ההבדל ניכר גם בתוך הלחם: הכיכר שנאפתה בכלי החרס פיתחה בועות גדולות יותר ומרקמה עבר תהליך "ג'לטיניזציה" מובהק יותר.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

אני משתמש בכלי חרס לא מזוגג של חברת Romertopf, המיועד במקור לאפיית תפוחי אדמה. ניתן להשתמש בכל כלי מתאים בגודלו, מזוגג או לא מזוגג, כל עוד יש לו מכסה תואם.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

הוראות לאפיית לחם בכלי חרס:

בחירת המתכון - מאחר והאפייה תתבצע בחום גבוה (ראו להלן), אני ממליץ לאפות בכלי חרס בצקים שאינם מכילים שיעור גבוה של סוכרים או שומנים. ככלל, כל מתכון המופיע באתר "הנחתום", שיש לאפות בטמפרטורה של 220 מעלות ומעלה, מתאים לאפייה בכלי חרס. עדיף לבחור בבצקים "רטובים", המכילים שיעור נוזלים גבוה, כגון לחם ללא לישה, פרנה, טשקנט נון ודומיהם. גם לחמי שאור מתאימים מאוד לאפייה שכזו.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

עיצוב הכיכרות - יש להתאים את גודל הכיכרות ואת צורתן למידות כלי החרס וצורתו. לא לשכוח, הבצק יתפח (והרבה) בעודו בכלי החרס, ולכן חשוב לעצב כיכר נמוכה, יחסית. חשוב לקמח היטב את הבצק לאחר עיצוב הכיכר, על מנת למנוע ממנו להידבק לתחתית הכלי.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

הכנת הכלי - ישנם כלי חרס, אותם טובלים במים לפני האפייה. כשאופים לחם, אין צורך בטבילת הכלי - מאחר והבצק יספק בעצמו את הנוזלים הנדרשים.
יש לחמם את כלי החרס בתנור, עם המכסה שלו, כשעה לפני תחילת האפייה. החימום יתבצע בחום המרבי של התנור (לרוב 250 מעלות, אני מחמם בטמפרטורה של 300 מעלות). לא חייבים להניח את הכלי על אבן אפייה.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

האפייה - כשהבצק סיים לתפוח וכלי החרס חם, חורצים את הכיכר, פותחים את כלי החרס (בזהירות רבה - המכסה אמור להיות לוהט) ו"משליכים" בזהירות את הכיכר לתוך הכלי. יש להיזהר ממגע בדפנות הכלי עם ידיים חשופות, מחשש לכוויה. מכסים את הכלי, סוגרים את התנור ואופים במשך כשלושים דקות בחום של 250 מעלות. בתום הזמן, פותחים את הסיר וממשיכים לאפות, ללא המכסה, עוד כעשר דקות. שלב זה נועד להשחים את קרום הלחם ולהפוך אותו לפריך יותר.

בתום הזמן, מוציאים בזהירות רבה את הכלי מהתנור ומחלצים ממנו את הלחם. מצננים את הלחם על רשת. מחזירים את כלי החרס לתנור וחוזרים על הפעולה עם הכיכר הבאה, אם ישנה.

מדריך: אפיית לחם בכלי חרס

אגב, ניתן להשיג תוצאות דומות אם אופים בסיר או תבנית מברזל יצוק. הוראות השימוש זהות.

בהצלחה ובתיאבון!

 

רכישת כלי חרס

שוב תודה על אתר מצויין!
איפה בארץ ניתן לרכוש כלי חרס שכזה?
תודה!

יש בחנויות לכלי

יש בחנויות לכלי בית, ואפשר גם למצוא ברשת.

אפיה בחרס

ראשית ניתן לשים נייר אפייה
שנית כשמתלכלך הסיר
משרים במים והבצק יוצא

ניקוי כלי החרס

היי שלומי,
ניסיתי לאפות לחם בכלי חרס, הכלי היה רחב מידי ולצערי הלחם פשוט יצא קצת פיתה,
הבעיה האמיתית היא שכנראה לא קימחתי מספיק והלחם ממש נידבק לכלי, איך אפשר לשחרר את הלחם מהכלי ואיך מנקים אח״כ את הכלי בלי להרוס אותו?
תודה
נעמה

האמת שאין לי

האמת שאין לי מושג... אולי לאפות שוב, כך שהשאריות יתפחמו?

האם ניתן לאפות

האם ניתן לאפות גם בטאג'ין ולקבל תוצאות דומות?

בברכה
עודד

אני מניח שכן -

אני מניח שכן - אך לא ניסיתי.

שאלה קלה

יש לי חרדות משימוש בסירים באפייה.
האם אפשר לשים את הלחם על אבן הלחם ולסגור מלמעלה עם הסיר (הפוך)?

כן, אפשרי

כן, אפשרי בהחלט.
לא לשכוח לחמם היטב את הסיר ההפוך לפני הכנסת הבצק לתנור.

אפייה בפיירקס במקום בחרס

ראשית - תשבוחות על הבלוג. מאלף!
שנית - ברשותי פיירקס זכוכית, האם ניתן להשתמש בתבנית במקום בחרס? נראה לי שעקרון פיזור החום עובד בצורה זהה, לא?

אני חושב שכן, אך

אני חושב שכן, אך לא ניסיתי. אשמח לשמוע על התוצאות.