טשקנט נון – לחם אוזבקי

לחם טעים, קל ואוורירי, בעל קרום פריך ודק. מצוין לליווי מאכלים עתירי רוטב, או לניגוב חומוס... מתכון זה מבוסס על מתכון המופיע באתר food52.

טשקנט נון לחם אוזבקי

טשקנט נון לחם אוזבקי

טשקנט נון לחם אוזבקי

טשקנט נון לחם אוזבקי

המצרכים

  • 400 מ"ל מים חמימים
  • 2 כפיות שמרים יבשים
  • כפית וחצי מלח
  • 140 גרם קמח מלא
  • 450 גרם קמח לחם לבן
  • מעט שמן זית
  • מעט גרגרי קצח

הוראות הכנה

שופכים את המים החמימים לקערה גדולה. ממסים את השמרים במים וח"כ את המלח.
שופכים את הקמח המלא לקערה ומערבבים היטב, עד לקבלת עיסה דלילה ללא גושים.
מוסיפים בהדרגה את קמח הלחם, כ-100 גרם בכל פעם, תוך כדי ערבוב. אמור להתקבל בצק מעט דביק, אך נוח לעיבוד. לא חייבים להוסיף את כל קמח הלחם, אם מגיעים לתוצאה הרצויה לפני כן.

מוציאים את הבצק מהקערה ומיחים על משטח מקומח. לשים היטב במשך כעשר דקות.
מגלגלים את הבצק לכדור ומניחים בקערה משומנת. מכסים במגבת לחה או בניילון נצמד, עד להכפלת נפח הבצק – כשעה וחצי עד שעתיים.

לאחר שהבצק תפח, מוציאים אותו מהקערה ומניחים על משטח מקומח. מחלקים לשתיים עד ארבע חתיכות שוות.
ניתן לעצב שני סוגי כיכרות:
כיכר שטוחה ונמוכה – יוצרים מהבצק כדור. משטחים את הכדור בעזרת כף היד ומותחים אותו עד לצורה אליפטית-מלבנית.
כיכר עגולה – יוצרים מהבצק כדור ותופחים קלות על היקפו, עד לקבלת כיכר עגולה ורחבה יחסית, שמרכזה גבוה משוליה.

מניחים את הכיכרות על תבנית או מרדה המכוסה בנייר אפייה, מכסים את הכיכרות המגבת לחה ומניחים לתפיחה שנייה במשך כחצי שעה.

לאחר כיסוי הכיכרות, מחממים תנור לחום של 250 מעלות. אם יש אבן אפייה, מניחים אותה על המסילה האמצעית.

טשקנט נון לחם אוזבקי

לפני הכנסת הכיכרות לתנור, מורחים שמן זית על פני הבצק.
אם עיצבת כיכר שטוחה – דוקרים את הבצק בעזרת מזלג על כל פניו. מפזרים גרגרי קצח על פני הכיכר.
אם עיצבת כיכר עגולה – דוחפים את מרכז הכיכר כלפי מטה בעזרת אגרוף. דוקרים את החלק שנדחף בעזרת מזלג, כך שהוא מחורר כולו. מפזרים גרגרי קצח על מרכז הכיכר.

מכניסים את הכיכרות לתנור. אופים במשך כעשרים דקות, עד שהלחם מקבל גוון זהוב-חום ונקישה על תחתיתו משמיעה צליל חלול.

מוציאים את הלחם מהתנור ומצננים על רשת למשך כחצי שעה.

ניתן להחליף את הקצח בעיטורים אחרים כגון פתיתי מלח, שומשום, עשבי תיבול וכדומה.

בתאבון!

טשקנט נון לחם אוזבקי

יצא מעולה

הכנתי אתמול, בקושי נשאר מספיק לארוחת ערב - כולם חטפו מהשיש, כשאף אחד לא ראה.

שאלה: אתה שם כאן קודם את המים, ואחר כך את הקמח - בניגוד לרוב המתכונים שלך. עד עכשיו, ראיתי שיש מקומות שעושים את זה באופן קבוע, וחשבתי שזה סתם סגנון עבודה (ואני מעדיף קודם את הקמח). למה כאן אתה מקפיד על קודם מים?

מאחר ומדובר

מאחר ומדובר במתכון מסורתי, החלטתי לא לתקן את מה שעובד... לכן השארתי את סדר ההכנה כפי שהוא מופיע במקור.

מ ע ו ל ה !!!!!

תודה על המתכון הנפלא ! קל הכנה, טעים...וגם נראה טוב :) אני מכינה אותו לפחות 4 פעמים בשבוע.
הדבר היחיד ששיניתי זה הוספת המלח, אני מוסיפה אותו לקראת סוף הלישה. חוץ מזה נפלא !

ציון כמויות

זה נראה מדהים!
החורים היפים האלה ממש עושים חשק להכין. שמה לי בלו"ז :-)

האם יש אפשרות שתציין את הכמויות בגרמים בנוסף לכפות/כפיות/כוסות כי לכל אחד יש כלים שונים,ויש את ה"עם בטן", "גדושה" וכו' ובלחם אני יודעת שחייבים לדייק.

תודה על המתכון הנפלא
אלנה

מוצלח מאד

שאלה לוגיסטית:
אין מקום על אבן האפיה שלי לכל הכיכרות בבת אחת, אז אני מנסה לעבוד בנגלות. מה כדאי לעשות עם הבצק של הנגלה השניה כשהראשונה בתנור? ניסיתי להוציא לו את האוויר ואז לתת לו לתפוח שוב, אבל הוא כבר לא מגיע למימדים של הנגלה הראשונה. יש הצעות?

פשוט מאוד -

פשוט מאוד - להכניס למקרר למשך אפיית הכיכר הראשונה.

איזה מתכון נפלא!

ניסיתי כמה מתכונים מהאתר וכלום יצאו מעולה! כל לחם יצא שונה אך דבר אחד משותף לכולם הם מצוינים! תודה רבה על האתר הנפלא עם מתכונים המשובחים! (לצערי גיליתי אותו רק בחודש האחרון)