אפייה בעזרת אבן אפייה ובלעדיה

"אבן אפייה" היא לבנה מחומר חסין אש (בארץ בד"כ שמוט אלומינה, בחו"ל ניתן למצוא גם מחומרים אחרים), אשר, כפי ששמה מרמז, נועדה לסייע באפיית לחם ופיצה.
מטרת השימוש באבן היא הפצה אחידה של החום השורר בתנור במהלך האפיה. לצורך זה, יש להניח את האבן על רשת באמצע גובה התנור ולהפעיל את התנור במידת החום המרבית שאליה הוא מסוגל להגיע, לפחות שעה לפני תחילת האפיה. חשוב להבין, כי אבן אפיה שאינה לוהטת בשעת הכנסת הבצק לתנור לא תסייע לאפיה ואף עשויה לפגוע בה.

אבן אפייה

את הבצק מניחים ישירות על האבן, או על גבי נייר אפיה המונח עליה. בדרך כלל, לאחר הכנסת הבצק לתנור, מנמיכים את החום מעט, בהתאם למפורט במתכון.
לדעתי, אבן אפיה היא חובה בכל בית שבו אופים לחם, פיתות או פיצות. ההשפעה של האבן על התוצר המוגמר מורגשת היטב. מאחר ומחירה של אבן אפייה אינו גבוה, יחסית, אני בהחלט ממליץ לכל חובב לחם ביתי להצטייד באחת.

ואם אין אבן?

ברוב המתכונים שבאתר מופיעות ההנחיות תוך התייחסות לשימוש באבן אפייה. עם זאת, את כל סוגי הלחם שבאתר ניתן לאפות ללא אבן – אם כי התוצאות יהיו, לדעתי, מוצלחות פחות (אבל עדיין טובות מאוד).
כל שצריך לעשות הוא לחמם את התנור מראש לטמפרטורה שאליה מנמיכים את החום לאחר הכנסת הלחם לתנור. לדוגמה, במתכון לצ'בטינות שאור יש להנמיך את חום התנור ל-230 מעלות, לאחר שחומם מראש (עם האבן בתוכו) ל-250. כלומר, מי שאין ברשותו אבן יחמם את התנור מראש ל-230 מעלות בלבד.

אפיה בעזרת אבן שמוט - תהיות

שלום! ראשית אני רוצה לציי שהאתר מעולה ואני משתמשת המון במתכונים ובמדריכים וכולם נהדרים ומעשירים מאוד את המטבח שלי :)

לגבי אבן השמוט- מספר תהיות.
א- אם אני אופה באבן שמוט אין צורך להכניס את תבנית התנור בתחתית ולשפוך כוס מיים?
האבן מספקת תחליף לתבנית?

ב- כתבת שאתה אופה על האבן עם נייר אפייה. נייר האפיה מסוגל לעמוד בחום של עד 220 מעלות וחלק מן הלחמים דורשים טמפרטורה גבוהה יותר .
לכן, בכוונתי להשתמש באבן ללא נייר אפיה. איך היית ממליץ להעביר את הלחם התפוח לאבן בצורה המיטבית ?

ג. מהו מחיר ממוצע של אבן כזו ?

ד. יש לחמים שאתה ממליץ לאפות בתוך תבנית לחם. במצב כזה פשוט להניח את תבנית הלחם על האם ולהמשיך לאפות כרגיל , או שאין צורך באבן ?

תודה רבה והמשך יום טוב.

הי נוי. מציע

הי נוי. מציע שתרשמי לפורום ותפרסמי שם את השאלות - עדיף מאשר כאן.
תודה

אפשר להניח על האבן תבנית מתכת מחוררת לפיצה?

יש לי תבניות ייעודיות לפיצה- עגולות עם חורים בתחתית, כדי לשמור על הצורה של בצק הפיצה, האם אפשר להניח את הפיצה על האבן כשהיא בתוך התבנית? האם היא תצליח להשחים כראוי?
תודה רבה

לא ניסיתי, אבל

לא ניסיתי, אבל נדמה לי שאפשר.

העברת לחם לאבן

אני יודעת שהשאלה חזרה, אבל רק כדי להיות בטוחה - אם אני מתפיחה על נייר אפייה , פשוט להחליק את הלחם עם הנייר על האבן? לא חשוב שהבצק יהיה במגע ישיר עם האבן ?? חשבתי שבנוסף לכל היתרונות, האבן סופגת את הלחות . אני לא הצלחתי להעביר בצק לאבן , הכל הצ'טקמק..

כן, יחד עם

כן, יחד עם הנייר.

תבנית סיליקון ואבן שמוט

היי!

האתר שלך מצוין. שופע טיפים וידע שלימדו אותי המון.

ולשאלתי- אני מתכוון במקרים של בצקים רכים שחייבים להיות בתבנית. האם האבן עלולה להמס את התבנית? מה אם אניח אותה על נייר אפיה, כך שיהיה חוצץ בין התבנית לאבן.

תודה מראש!

צריך לבדוק עד

צריך לבדוק עד לאיזו טמפרטורה התבנית עמידה - אני מניח שלא צפויה בעיה.

איך מעבירים לאבן שבתנור ככר שתפחה?

שלום

טלטול הככר התפוחה לאבן השמוט, פגם לי בתפיחה.

איך לטעביר את הבצק שתפח בלי לפגום בו?

תודה

להתפיח (תפיחה

להתפיח (תפיחה שנייה) על מרדה מכוסה בנייר אפייה, ולהחליק אל האבן.

מיקום האבן בתנור, לחות ונייר אפיה

שלום שלומי,
בהשראת האתר רכשתי אבן אפייה (בארה״ב )וכתוב למקם בשלב התחתון ביותר. האם בכל זאת אפשר למקם במרכז לדעתך?
אם ממקמים בתחתית, איך יוצרים את האווירה הלחה של התבנית עם המים?
והכי חשוב לי לדעת באיזה שלב שמים את נייר האפייה על האבן, לפני שמכניסים את הלחם או עם הכנסתו?
תודה!

שלום מיה, את

שלום מיה,

את האבן מומלץ להניח בשליש התחתון של התנור - לא בתחתית, אבל שיהיה מספיק מקום ללחם לתפוח.

לגבי הנייר - אותו מוסיפים ביחד עם הלחם (הבצק מונח עליו במהלך התפיחה השנייה).

אפייה בשני מגשים

האם כשאני אופה בשני מגשים בו זמנית צריך אבן לכל מגש?

כשאופים עם אבן -

כשאופים עם אבן - אין צורך במגש...

התכוונתי לשאול

התכוונתי לשאול אם צריך שני אבנים כשלא הכל נכנס על אבן אחת, או שאבן אחת מספיקה לפזר את החום ומה שלא נכנס להניח על תבנית רגילה.

תודה על האתר המצויין,
אני אופה והכל יוצא נהדר

האמת היא,

האמת היא, שכשאני אופה בשתי תבניות אני מוציא את האבן (בגלל צורך במקום בתנור).
קשה לי לומר לך בלי לנסות בעצמי - שווה לבדוק.

האם יש צורך

האם יש צורך בהכנות מיוחדות בשימוש ראשון באבן?

לא - פשוט להכניס

לא - פשוט להכניס לתנור...

ניקוי האבן

שלום
קיבלתי במתנה אבן והכנתי עליה (ישירות) לחמניות.
הלחמניות יצאו ממש טעימות, אבל על האבן נשארה לחות שמתכסה כל הזמן בעובש שחור, וכל פעם שאני מנסה לנקות / להרוג את זה - העובש חוזר...
יש עצה איך להיפטר מזה? חבל לי לזרוק את האבן החדשה רק אחרי שימוש אחד.
תודה רבה

עובש לא אמור

עובש לא אמור להיות עמיד בחום של התנור. נסי לחמם את האבן לטמפ' המרבית למשך כשעה, ולהבריש אותה היטב אחרי שהתקררה.

עובי האבן

שלום שלומי,
יש חשיבות לעובי האבן? ראיתי שמוכרים בעוביים של 2.5 ו-3 ס"מ. כלומר יותר עבה משמעו יותר טוב? או שיותר עבה סתם מצריך יותר זמן חימום מקדים?

תודה,
אסף

כמו שאומרים:

כמו שאומרים: שאלה מצוינת! (כלומר, אין לי מושג...)

פגיעה בתנור

קניתי לפני זמן אבן שמוט
כבר בשימוש הראשון נשרפה, ככל הנראה מהחום הרב שהופץ, נורת התאורה שבתנור.
כמו כן התמור ("דלונגי"), ככל הנראה, הפעיל "מנגנון הגנה" וכיבה את התנור כך שלא יכולתילבצע שום פעולת שליטה בחום ו/או בטורבו.
היש רעיונות כיצד למנוע פגיעה בתנור?

ד.א. אפיתי היום, לראשונה, "לחם צרפתי" כאשר את ה הכנתי מקמח מלא. אפיה ע"ג תבנית הפוכה. ולא נשאר אפילו פרור!

מוזר מאוד. הדבר

מוזר מאוד. הדבר לא אמור לקרות (התנור שהיה ברשותי במשך כחמש-עשרה שנה היה מהדגם הכי זול שיש, ולא נתקלתי בבעיה דומה). לדעתי הבעיה אינה באבן, אלא בתנור עצמו.

מה לגבי שימוש

מה לגבי שימוש באבן על גבי הרשת במנגל גז במקום בתנור לטובת אפיית פיצות ?
תודה

שאלה טובה - לא

שאלה טובה - לא ניסיתי... אני מניח שחימום יסודי של האבן יאפשר להשתמש בה.

שאלה לגבי הסדק באבן

אני רואה בתמונה סדק רציני באבן, ואכן קניתי אבן כזו ביום חמישי ובשימוש הראשון נסדקה אצלי לאורכה (בכיוון ההפוך מהתמונה).
הסדק נראה פחות רציני, לא מלא (כ-75% מאורך האבן, האבן עדיין בחתיכה אחת).
השאלה האם זה אופייני או שעלי לבקש מוצר חדש?
אבן לא נפלה, לא קיבלה מכה, ולא הנחתי עליה משהו קפוא.

האבן שלי לא

האבן שלי לא סדוקה - היא שבורה...
אני חייב לומר שאין לכך שום השפעה על תפקוד האבן, ולמען האמת זה מקל על האחסון שלה.

אז לבקש שיחליפו?

תודה על התגובה.
העניין שיש לי הרגשה שגם אם יחליפו, האבן החדשה תיסדק גם ומה לעשות קשה לה עם ההתפשטות בחום.

תלוי בך - כמו

תלוי בך - כמו שאתה יכול להבין, אני לא החלפתי ואין לי בעיות מיוחדות עם האבן.

אני משתמש די

אני משתמש די הרבה במתכונים או ברעיונות מהאתר, תודה!

אני אופה לחם ממחמצת באופן קבוע ומשתמש באדים על מנת ליצור את הקרסט.
האם ניתן להתמשמש באדים ביחד עם אבן?
והאם שימוש בנייר אפיה לא סותר את הרעיון המרכזי?

תודה

אין שום בעיה

אין שום בעיה לשלב אבן ואדים, אני עושה זאת כבר שנים.
אין גם בעיה בשימוש בנייר האפייה - הוא אינו מפריע ללחם להתפתח בתנור והוא מונע לכלוך.

יש לי שאלות לגבי השימוש האבן.

אגב,
האתר מצויין ואני משתמש הרבה במתכונים באתר.

1. קיבלתי אבן אפיה ואני מתלבט אם להשתמש בה
כיוון שאתה כותב שצריך לחמם מראש את התנור שעה לפני.
זה לא יצא הרבה חשמל? להפעיל תנור סתם כ"כ הרבה זמן?

2. האם אפשר להשתמש באבן ע"י הנחתה בתחתית התנור,
בלי לאפות עליה ישירות, אלא רק כאמצעי להעלות את הטמפרטורה
בתנור? והאם הנחתה רק כ-5-10 דקות לפני האפיה עם הדלקת התנור, תועיל ואכן תעלה את הטמפרטורה בתנור, או שזה עשוי לקלקל כמו שציינת כהערה?

תודה מראש,

גולן.

תודה על המחמאה

תודה על המחמאה :)
לא כדאי להכניס אבן לתנור אם אין כוונה לחמם אותה מספיק זמן מראש - במקרה שכזה האבן תעכב את האפייה, מאחר והיא תחסום חלק מהחום האמור להגיע אל הלחם.
לגבי צריכת החשמל - אין ספק שזה מגביר את הצריכה, אבל אין לי מספיק ידע ע"מ לחשב את העלות הנוספת כתוצאה מכך.

שעת עבודה של

שעת עבודה של תנור (שהספק הצריכה שלו הוא כ2 קילוואט, שזו הצריכה הסטנדרטית של תנור ביתי) עולה בין שקל לשקל וחצי.
מכיוון שזהו מכשיר שלא עובד הרבה שעות ביום, אז הצריכה אינה משמעותית (לא כמו מקרר/מזגן/מחשב וכו').

נקיון האבן

ראשית עלי לציין שאני עוקב כבר זמן רב אחרי האתר המצויין.
מהי הדרך המומלצת לנקות את האבן בכדי למנוע ריח שרוף בתנור משאריות של בצק/רוטב וכו' שנדבקו בזמן האפייה?

פשוט לנגב אותה

פשוט לנגב אותה בעזרת מטלית יבשה גסה, או לקרצף מעט עם מגרד בצק.
אגב, אני לא נוהג לנקות אותה, ולא נתקלתי עד כה בבעיה של ריח - אולי כי אני אופה תמיד ע"ג נייר אפייה.

על כל אריזה של

על כל אריזה של נייר אפייה רשום - טמפ' אפיה עד 200 מעלות !

פיצה על אבן

אם אני מכין פיצה ומניח אותה על מגש אלומיניום עם חורים ואת המגש מניח על האבן, האם זה פוגם באיכות הפיצה או באפקטיביות של האבן?

פשוט יותר נוח להכין עם מגש.

באיכות של הפיצה

באיכות של הפיצה - לא יודע, כי לא ניסיתי.
מניסיון, אין צורך בתבנית אם אופים ישירות על אבן.

אבן שמוט איך משתמשים?

אני רוצה להכין פיצה. לפי ההוראות היצרן של אבן שמוט כתוב לחמם קודם בתנור את האבן לפני שמניחים את בצק הפיצה. אסור להניח את האבן על משטח קר כגון שיש? זה ממש מסרבל את העבודה להעביר את בצק הפיצה לתוך תנור חם ולהניח את הבצק על האבן שבתוך התנור. האם כדאי לא לחמם את אבן השמוט ופשוט להניח את הבצק ולהכניס לתנור? תודה על העזרה מראש.

אני לא בטוח

אני לא בטוח שהבנתי את השאלה.

בכל מקרה, מחממים את האבן בתוך התנור, ומניחים את הבצק עליה לאחר שהיא חמה - וכשהיא בתנור.

אין בזה שום דבר מסורבל או מסובך - חתיכת קרטון פשוטה יכולה לשמש כ"מרדה", אתו מעבירים את הפיצה לתנור.

אני מתמוגגת

אני מתמוגגת מנחת משיטוט באתר... בגובה העיניים וכל כך מחבק ומעודד עשייה!! יישר כוח!!

תודה :)

תודה :)

שמוט לראשונה

היי. אפיתי לראשונה עם אבן שמוט. הלחם יצא נפלא למעט התחתית שכאילו לא נאפתה. הייתי צריכה להפוך אותו לסיום האפייה. האם האבן לא אמורה ל"עשות את העבודה"? אם המאפה דורש חום של 250 האם בשילוב עם אבן עלי להוריד את המעלות?
תודה על האתר הנפלא ועל התמיכה המבורכת.

נראה שהאבן לא

נראה שהאבן לא התחממה מספיק לפני האפייה - יש לחמם אותה לפחות שעה מראש.

נשמע כאילו האבן

נשמע כאילו האבן לא התחממה מספיק לפני תחילת האפייה - חשוב לחמם את האבן בתנור כשעה מראש.
מבחינת החום בזמן האפייה - אפשר לפעול לפי הכתוב במתכון.

מה האפקט שהאבן נותנת?

האתר נהדר, עוזר
מה האבן עושה ללחם, איך זה מתבטא?

האם זה עושה את כל החלק הקשה ליותר עבה ופריך?

תודה

האם ניתן לחתוך את הפיצה בעזרת חותכן ישירות על האבן?

אני שואלת מכיוון שמצויין בהוראות על האבן שאין להשתמש בה כמשטח חיתוך..
אם לא, על מה אני חותכת בעזרת הגלגלת?
תודה

תודה רבה

תודה רבה שלומי!!
האתר והמידע העצום שבו - פשוט תאווה לעיניים..
(וכמובן שהרצון לאפות את מה שמעורר תאווה שכזו..)

תודה רבה על כל ההשקעה!