לחם בטטה וחמוציות

מתכון ללחם מתקתק, רך וטעים, שמזכיר מעט סופגניה.

מתכון ללחם חמוציות

מתכון ללחם חמוציות
מתכון ללחם חמוציות

המצרכים

למחמצת פוליש:

  • 200 גרם קמח לחם לבן
  • 200 מ"ל מים
  • 1/4 כפית שמרים יבשים

לבצק:

  • 600 גר' קמח לחם לבן
  • 2 כפיות מלח
  • כפית שמרים יבשים
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות דבש
  • 160 גרם מחית בטטה (בטטה בינונית אחת)
  • 60 גרם חמוציות יבשות
  • 300 מ"ל מים

הוראות הכנה

מכינים את הפוליש: מערבבים את הקמח, השמרים והמים בקערה, מכסים בניילון נצמד ומניחים לתפיחה במקרר כ-12 שעות מראש, עד שהעיסה תפוחה ונקבובית.

כשלוש שעות לפני תחילת העבודה על הבצק, שמים בקערית את החמוציות ו-60 מ"ל מים. מכסים ומניחים בטמפרטורת החדר.

כשעה לפני הכנת הבצק, מוציאים את הקערה עם הפוליש מהמקרר ומניחים בטמפרטורת החדר, מבלי שמסירים את הכיסוי.

מכינים את הבצק: מנפים לקערה את הקמח, מוסיפים את המלח ומערבבים. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב.

מוסיפים לקערה את השמן, את הדבש ואת מחית הבטטה. שופכים לקערה את המים שבהם היו החמוציות (ללא הפירות, שנוסיף בהמשך), את שאר המים ואת הפוליש. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה ודביקה למדי.

לשים במשך כ-8 דקות על משטח מקומח. תוך כדי לישה, מוסיפים את החמוציות לבצק, מעט בכל פעם, עד שכולן מעורבות בבצק. הבצק שיתקבל אמור להיות אחיד, אך דביק למדי – ניתן (וכדאי) ללוש אותו במערבל מזון.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים אותו בקערה משומנת ומכסים בניילון נצמד או במגבת. מניחים לתפיחה עד להכפלת נפח הבצק, כשעה וחצי.

מוציאים את הבצק מהקערה ומניחים אותו על משטח העבודה. מחלקים את הבצק בזהירות לשני חלקים שווים.

מתכון ללחם חמוציות

וצרים, בעזרת הידיים, מלבן גס ועבה מכל אחת מפיסות הבצק. מותחים את אחת מפאות הבצק ומקפלים אותה על מרכזו. חוזרים על פעולת הקיפול עם יתר הדפנות, כך שנוצרת מעין "מעטפה". הופכים את הבצק כך שיונח על קו התפר. חוזרים על הפעולה עם פיסת הבצק השנייה.

מניחים את הכיכרות כל מרדה או תבנית מכוסה בנייר אפיה ומכסים במגבת מטבח לחה. מתפיחים את הכיכרות עד להכפלת נפחן, כשעה.

מחממים תנור לחום גבוה (220 מעלות). מניחים בתחתית התנור תבנית ריקה.

מתכון ללחם חמוציות

לפני הכנסת הכירות לתנור, מושחים כל כיכר במעט מים וחורצים בעדינות, בעזרת סכין חדה, חריץ אחד לאורך הכיכר. מיד לפני הכנסת הכיכרות לתנור, שופכים כוס מים לתבנית הריקה שעל תחתיתו. מחליקים את הבצק בזריזות לתנור.

אופים במשך כ-30 עד 40 דקות, עד שנקישה על תחתית הכיכר תשמיע צליל חלול. מצננים על רשת.

בתיאבון!

המרה לשאור

הי שלומי.
שוב תודה על מתכון שנראה נפלא. 2 שאלות - האם ניתן להמיר חלק מהקמחים לקמחים מלאים יותר (כוסמין, מלא וכו')? שנית - האם ניתן להמיר את המתכון ללחם שאור, ואם כן אשמח להדרכתך. תודה וחג שמח. מירב

בשמחה :) המרת

בשמחה :)

המרת הקמחים תהפוך את המתכון לשונה לחלוטין. אפשר לנסות זאת, על בסיס מבט ומגע - כל עוד הבצק נראה ומרגיש טוב, התוצאה תהיה טובה.

לגבי שאור - נסי להשתמש ב200 גרם שאור, על חשבון 100 גרם קמח וכמות נוזלים דומה.

בישול הבטטה גורם לספיחת מים רבה

שלום לכולם
הכנתי לחם זה ובאמת הבצק יצא ממש דביק.
שמתי לב שבבישול הבטטה במים,הבטטה ספחה מים רבים לכן הייתי חייב להוסיף עוד 250 גרם קמח בערך.
אני חושב שבפעם הבאה אני אאפה בתנור את הבטטה דבר אשר ימנע את ספיחת המים.
שלומי, תודה על האתר הנפלא.
יניב

יניב, עדיף לבשל

יניב, עדיף לבשל את הבטטה במיקרוגל.

מה הכוונה ללוש

מה הכוונה ללוש את הבצק במעבד מזון? במג׳ימיקס??
אם כן, אז על מצב של פולסים? או מה?
הרי תמיד לשים בצק במיקסר עם וו לישה..
תודה:)

הכוונה למיקסר -

הכוונה למיקסר - טעות שלי.

מה הכוונה "מחית

מה הכוונה "מחית בטטה"? יש לבשל בטטה במים ולמעוך אותה?

בדיוק. רק לוודא

בדיוק. רק לוודא שהמחית מתקררת לפני הוספתה לבצק.

לחם בטטה וחמוציות - הבצק נוזלי מדי

הבצק יוצא נוזלי יחסית, וקשה מאוד לעבודה. למעשה לא ניתן באמת לקפל אותו לכיכר כמו שמוסבר במתכון. האם להכניס פחות מים מהמצוין במתכון? או אולי להוסיף יותר קמח?
תודה רבה,
אלון

בהחלט - נסה

בהחלט - נסה להפחית מעט את הנוזלים בפעם הבאה.