לחם כוסמין

הלחם שבמתכון זה מכיל אך ורק קמח כוסמין, המעניק לו ריח מיוחד של גרעינים וטעם אגוזי עשיר. הכוסמין הוא זן קדום של חיטה, הנחשב, מסיבות שונות, לבריא יותר מחיטת הלחם. בכל מקרה, מדובר בלחם טעים ומשביע.
הערה: בניגוד לדעה הרווחת, הכוסמין בהחלט מכיל גלוטן!

מתכון ללחם כוסמין

מתכון ללחם כוסמין
מתכון ללחם כוסמין

המצרכים

  • 650 גרם קמח כוסמין
  • רסק מתפוח עץ אחד (150 גרם)
  • כפית שמרים יבשים (3 גרם)
  • 2 כפיות מלח (12 גרם)
  • כף שמן זית (15 גרם)
  • 300 מ"ל מים

 

הוראות הכנה

מכינים את רסק התפוח: מקלפים תפוח עץ בינוני וחותכים אותו לקוביות, ללא החלק של הגלעינים. שמים את קוביות התפוח בסיר קטן ויוצקים מים עד לכיבוי. מבשלים על אש נמוכה, עד שפיסות התפוח רכות ונמעכות בקלות. מעבירים למעבד מזון ויוצרים רסק אחיד. מצננים את הרסק לפני שמתחילים להכין את הבצק.

מתכון ללחם כוסמין

יוצקים את המים ואת רסק התפוח לקערה גדולה ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב, עד להמסתם. יוצקים את כף השמן ומערבבים שוב.
בקערה נפרדת מערבבים את קמח הכוסמין ואת המלח. מנפים את התערובת אל הקערה עם הנוזלים ומערבבים היטב, עד לקבלת עיסה דביקה. לשים מעט, עד שנוצר בצק אחיד, רך מאוד ודביק.

מתכון ללחם כוסמין

מכסים את הקערה בשקית ניילון גדולה, או במגבת מטבח לחה, ומניחים לעשר דקות. בתום הזמן, לוקחים את אחת מקצוות הבצק שבקערה ו"מקפלים" אותה על מרכז הבצק. חוזרים על הפעולה כעשר פעמים. מכסים את הקערה שוב ומניחים לרבע שעה, בסופה חוזרים שנית על פעולת הקיפול. חוזרים על הקיפול וההמתנה עוד פעמיים (ארבע פעמים בסך הכל). מניחים לבצק לתפוח עד להכפלת נפחו, כשעה (מסיום ה"קיפול" האחרון).

מתכון ללחם כוסמין

בתום התפיחה, מוציאים את הבצק אל משטח מקומח ומחלקים אותו לשני חצאים. נוטלים כל פיסת בצק, ומעצבים ממנה כיכר גלילית קצרה. מניחים את הבצק בתבנית כיכר ובה נייר אפייה. מכסים את הבצק במגבת מטבח לחה וממתינים עד להכפלת נפחו, כ-45 דקות.

מתכון ללחם כוסמין

עם תחילת התפיחה בתבניות, מחממים תנור ובו אבן אפיה לחום של 250 מעלות. מניחים תבנית ריקה על תחתית התנור.

בתום התפיחה, מניחים את תבניות הכיכר על אבן האפייה ושופכים כוס מים קרים על התבנית שבתחתית התנור, ליצירת אדים. סוגרים את דלת התנור ואופים במשך כחמש דקות. בתום זמן זה, מנמיכים את הטמפרטורה ל-220 מעלות ואופים במשך כעשרים וחמש דקות, עד שהכיכרות מקבלות צבע חום אחיד.

מתכון ללחם כוסמין

בגמר האפייה, מוציאים את הכיכרות מהתבניות ומניחים לצינון על רשת, למשך כעשרים דקות.

בתאבון!

מתכון ללחם כוסמין

מאז שגליתי על

מאז שגליתי על האתר ורכשתי אבן אפייה בעקבות כך, מכינה בכל פעם מתכונים מהאתר שמצליחים. תודה!
שאלה, האם יש לך מתכון לבייגלה ירושלמי ?

שלום, ראשית, אתר

שלום, ראשית, אתר נפלא, נחשפתי אליו רק לאחרונה שהתחלתי לאפות להנאתי.

יש לי שאלה, אני אופה עם מחמצת לחמיי כוסמין. דיי חדשה, חודשיים לערך. הלחם תופח נהדר בטווח של 6-7 שעות . אני חוששת שאולי מתפיחה יותר מדיי? או פחות מדיי? הלחם מכפיל את נפחו בעת ההתפחות, אך בתנור הוא "נופל". מדוע? למה הוא לא נשאר אותו הדבר או אף ממשיך לתפוח?

התופעה שאת

התופעה שאת מתארת בהחלט מתאימה לתפיחת יתר - נסי לקצר את משך התפיחה, או להפחית סוכרים בבצק (אם יש).

זמן תפיחה עם שאור

שלום.
מהם זמני התפיחה ללחם במידה ומשתמשים בשאור

תלוי בשאור

תלוי בשאור המסוים, אבל לפחות שש שעות.

זה הלחם הכי טוב

זה הלחם הכי טוב שיצא לי להכין!
תודה תודה!
רך, טעים, בריא והרבה יותר טוב מכל מאפייה שניסיתי.

שלום מתכונים נפלאים ומעוררי תיאבון ! רציתי לשאול

האם אפשר להשתמש בקמח של רובינפלד שהוא טחון דק? במתכון נראה הלחם יותר גרגירי!

לא מכיר את הקמח

לא מכיר את הקמח המסוים הזה...

לא תופח

היי שלומי,

הכנתי את המתכון לפי אותם כמויות רק שלשתי את הבצק במיקסר, לאחר 40 דקות תפיחה קיפלתי והחזרתי לעוד 40 דקות, לא נראתה התפתחות כלשהי בתפיחה עד כה, גם לא בתבניות והלחמים יושבים כבר מעל שעה
הם את יודע מה הסיבה?

אם אין שום

אם אין שום תפיחה - שווה לבדוק את השמרים.

קמח כוסמין בשקים

מישהו יודע איפה אפשר לקנות קמח כוסמין במחיר שפוי בשקים של 10 קג באיזור השרון.?
תודה לעונים

קמח כוסמין בשקים

קמח כוסמין מלא בשקים אפשר למצוא בטחנת הקמח בחדרה של מנחת הארץ קמח כוסמין הטוב ביותר.

תבנית ללחם

הי שלומי,
רציתי לשאול עם אילו תבניות לחם אתה משתמש ואיפה אפשר לקנות. התחלתי לחפש ומבינה שיש תבנית קסטן שהיא מאוד גדולה וגבוהה. אבל אני מחפשת תבניות ככר כמו שלך...
תודה!

בכל חנות לכלי

בכל חנות לכלי בית - את שלי קניתי ב-ACE.

לחם מעולה

תודה רבה! הלחם יצא מעולה.
בפעם השנייה כבר הרשיתי לעצמי לשנות: הוספתי זרעי פשתן בשלב האחרון של בישול התפוחים. קיבלתי ג'לי תפוחים והלחם יצא עוד יותר טעים.

לחם כוסמין + שיפון

הגיע הזמן לחיוך, בעזרת איתן, סער מור ומתכון לחם הכוסמין מהנחתום, ללא אבן אפיה, שלו הוספתי קמת שיפון ועוד טיפה טיפה מים ומחמצת שיפון במקום שמרים ועוד 10 דקות עם חריץ פתוח.....ואחרי שסיימתי ראיתי שבמתכון לא חורצים את הלחם....ולמה זה? תמונות במחשבות על לחם ובמחמצת שאור

מאחר והלחם לא

מאחר והלחם לא צפוי לתפיחה דרמטית בתנור, לא חייבים לחרוץ אותו. אפשר, כמובן, לחרוץ.

בנוגע לתפוח..

היי שלומי !
האם אפשר להשתמש בתפוח טרי מרוסק ולא במבושל ?

כן, אם כי גיליתי

כן, אם כי גיליתי שתפוח מבושל עדיף.

האם ניתן להשתמש

האם ניתן להשתמש באותו מתכון להכנת לחמניות? אני מניחה שזה ידרוש שימוש בתבנית שקעים...

כן, בודאי.

כן, בודאי.

האם אפשר להשתמש ברסק תפוחים קנוי?

יש לי בבית רסק תפוחים תעשייתי

מניסיוני, זה לא

מניסיוני, זה לא מצליח.

האם ניתן..?

עקב תזונה מיוחדת בה אסור לי סוכרים ושמרים תעשייתיים ,האם ניתן:
א. להכין את הלחם ללא רסק התפוחים?
ב. להשתמש במחמצת במקום השמרים? אם כן, איזו כמות?

אפשר בלי רסק

אפשר בלי רסק תפוחים - אם כי בלאו הכי רוב הסוכרים שבתפוח מפורקים ע"י השמרים.
לגבי שאור - יש לא מעט מתכונים המתבססים עליו באתר, ממליץ להתחיל במעבר עליהם.

לחם כוסמין

טוב אני אופה רק עם שאור וזה פעם ראשונה שאני מנסה את המתכון הזה.
עד עכשיו השתמשתי במתכון של השיפון עם הקמח מלא והכנתי סטארטר וךמחרת הוספתי אותו לבצק.
א. למה לא לאפות ישירות על האבן? ומה היתרון באבן אם לא אופים עלייה?
ב. מה המטרה של הקיפול כל עשר דקות? לא ראיתי את זה במתכונים אחרים.
ג. אתה בודק אם הככרות מוכנות לפי הצבע החום האחיד או שאתה מקיש על התחתית?
נראה לי מספיק שאלות לבינתיים, תודה רבה!

א. התבנית נועדה

א. התבנית נועדה לאפשר ללחם לשמור על צורתו, אפייה בלעדיה במתכון זה תניב לחם שטוח. בכל מקרה, האבן נועדה להעלות את חום התנור ולפזר אותו באופן אחיד, כך שיש לה השפעה בכל מקרה.

ב. זו אחת השיטות להכנת לחם, מתאימה בעיקר לבצק רטוב. תמצא אותה בחחק מהמתכונים שבאתר.

ג. גם וגם.

יש קמח כוסמין

יש קמח כוסמין לבן בעדן טבע מרקט.

שלום האם את

שלום
האם את התפוח מרסקים עם המים שבושלו עמהם?
תודה

כן, עם המים

כן, עם המים שנותרו בסוף תהליך הבישול.

השאלה הסטנדרטית לכל מתכון:

אפשר עם שאור?
כמה, למה איך?

אצטרך לנסות

אצטרך לנסות ולברר...
שווה ניסיון: 200 גרם שאור במקום השמרים ו-100 מ״ל מים. מערבבים יחד עם המים ורסק התפוחים.

לחם כוסמין

שלומי שלום,
האם הכוונה לקמח כוסמין מלא?
תודה על המתכונים ועל כל שפע המידע.
דוד.

למיטב ידיעתי,

למיטב ידיעתי, אין להשיג קמח כוסמין "לבן". אז כן...

יש קמח כוסמין לבן של "תבואות" והוא מצוין. מוכרים בעדן טבע מרקט

אני אופה כמעט את כל המתכונים עם קמח כוסמין. במתכון הזה ספציפית מחליפה בערך חצי מהכמות בכוסמין לבן וחצי בכוסמין מלא ויוצא נפלא. יש גם קמח כוסמין 70% של מנחת הארץ. אגב - לגבי כוסמין מלא - מכל הקמחים שבדקתי הקמח של מנחת הארץ הוא המוצלח ביותר.

דווקא אפשר

דווקא אפשר להשיג קמח כוסמין "לבן" אבל הוא מאד יקר וזה באמת לא משהו שקיים בכל חנות... אני יודעת רק על חנות אחת ברחוב אגריפס בירושלים, אבל אף פעם לא ניסיתי אותו.

היי שלומי, איזה

היי שלומי, איזה כיף, חיכיתי שתעלה מתכון ללחם כוסמין!

עד כה הכנתי מתכון של לחם כוסמין שהיה רק עם ערבוב (מחמצת, קמח, מים), ויצא ממש יופי. הבצק נוזלי מאוד.

בשביל המתכון הזה אני רואה שאתה מציע שימוש ב - 200 גר שאור, גם זמן ההמתנה מתארך אני מניחה. כן?

כדאי להכין את סטארטר לילה לפני? עם מים ותפוח? להשאיר את זה בחוץ? נשמע לי ריסקי...

קראתי גם פעם שכוסמין אסור ללוש, מספיק לערבב, אחרת מתקלקל לו הגלוטן או משהוכזה. מצד שני מהתמונה אני רואה שיצא יופי.

ואתמול ניסיתי את הלחם אגוזים שיפון שאור. נפלא!! כמו עוגה!

הי נעמי, אין לי

הי נעמי,

אין לי מושג מה מזג האויר במדריד עכשיו, אבל בארץ, עם 4 מעלות בלילה -9 ביום, אין שום בעיה להתפיח בצק אפילו 24 שעות מחוץ למקרר.

לגבי ערבוב/לישה: אם את הולכת להתפיח למשך זמן ארוך, תוותרי על הלישה - היא לא נחוצה לחלוטין (לאו דוקא בלחמי כוסמין, בכלל) ורשת הגלוטן תתפתח מעצמה.

תפוחי עץ

הי,

פעלתי על פי ההוראות שלך ויצא לחם מעולה. תודה רבה על שיתוף המתכון.

מסקרן אותי התפקיד של תפוחי העץ. למה דווקא תפוחי העץ והאם הם גורמים לאיזו ריאקציה כימית שהופכת את הלחם לכל כך טעים ואוורירי?

אגב, לכל החוששים, אין זכר לטעם תפוחי העץ בלחם, כך שמתאים גם למנות מלוחות.

התפוח מכיל

התפוח מכיל פקטין, חומר שמסייע לבצק "להיקרש" וללכוד בועות אויר. זה עובד מעולה גם כם אגסים, אגב.

סודה לשתיה

שלום, האם ניתן להחליף את השמרים במי סודה לשתיה או אבקת סודה לשתיה? אם כן- מה יחס ההמרה? אני לא רוצה להתחיל להתעסק עם שאור /מחמצת ואסור לי שמרים...
תודה

ממש, אבל ממש, לא!

ממש, אבל ממש, לא! טעם הסודה יהיה מורגש מאוד.

פעם ראשונה

פעם ראשונה באתר ופעם ראשונה שהכנתי את המתכון. יצא פצצה
כל הכבוד על האתר והסבלנות במענה השאלות.

תודה :)

תודה :)

גואם גאר

שלום, נתקלתי במתכון ללחם כוסמין אשר מכיל שמרים ואבקת גואם גאר. מטרת האבקה לטענתם היא כתחליף לגלוטן (המועט בכוסמין)- כך הלחם יוצא אורירי. אין בלחם סוכר או תחליפי סוכר. האם זה נכון?

מעולם לא

מעולם לא השתמשתי בגואם גאר, אז אין לי תשובה שמבוססת על ניסיון.
עם זאת, ייתכן והוא משמש כ"גורם תאחיזה", בדומה לפקטין (שיש ברסק תפוחים).

תודה על המתכון הנפלא

תודה על המתכון הנפלא
ניסית את זה עם קמחים של כמה חברות והצלחתי הכי טוב עם כוסמין של "נפלאות", ושמעתי שיש להם גם כוסמין לבן, הגם שלא ראיתי את זה בחנויות

תבניות

באילו תבניות כדאי להשתמש במתכון הזה?
אם מחליפים את השמרים במחמצת איך היחסים משתנים?

לגבי המחמצת -

לגבי המחמצת - עקרונית לא.

לגבי התבניות - נסה תבנית כיכר או אינגליש קייק.