לחמניות נוטלה

מתכון ללחמניות מיוחדות, רכות, אווריריות יחסית ובעלות צבע וטעם מיוחדים. המתכון מבוסס על רעיון של שכני, אורי ויסהאוז, שטען (בצדק) שהוספת ממרח נוטלה לבצק תיתן ללחם טעם עדין של אגוזים, אבל ללא מתיקות (מאחר והשמרים יפרקו את הסוכר בזמן התפיחה).

מתכון ללחמניות נוטלה

מתכון ללחמניות נוטלה
מתכון ללחמניות נוטלה

המצרכים (8 לחמניות):

  • 700 גרם קמח לחם לבן
  • 2 כפיות מלח (12 גרם)
  • כפית שמרים יבשים (3 גרם)
  • 60 גרם ממרח נוטלה
  • 300 מ"ל חלב
  • 150 מ"ל מים חמימים
  • 20 גרם חמאה רכה

לזיגוג:

  • 1 ביצה
  • 2 כפות חלב

 

הוראות הכנה

יוצקים לקערה גדולה את החלב, את המים ואת השמרים ומערבבים היטב. מוסיפים את ממרח הנוטלה ומערבבים שוב, עד שמתקבלת עיסה דלילה ואחידה. לקערה נפרדת, מנפים את הקמח ומערבבים בו את המלח. מוסיפים את תערובת הקמח והמלח לקערה עם הנוזלים, תוך כדי בחישה. מערבבים היטב, עד שמתקבלת עיסה אחידה.

מתכון ללחמניות נוטלה

מתחילים ללוש את הבצק. לאחר כשלוש דקות לישה, מוסיפים מעט מהחמאה הרכה וממשיכים ללוש, עד שהיא נטמעת בבצק. לשים כעשר דקות בסך הכל, תוך הוספת כל החמאה לבצק. בתום הלישה, יתקבל בצק בצבע חום בהיר, גמיש, רך ולא דביק.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים אותו בקערה משומנת ומכסים בניילון נצמד או במגבת. משהים לתפיחה עד שהבצק מכפיל את נפחו, כשעה וחצי עד שעתיים.

מתכון ללחמניות נוטלה

מוציאים את הבצק מהקערה ומניחים על משטח מקומח. חותכים את הבצק לשמונה חתיכות שוות, ומכסים אותן במגבת לחה. מגלגלים את פיסות הבצק לכדורים הדוקים ומכסים שוב.

נוטלים כדור בצק ומגלגלים אותו, עד לקבלת "חבל" באורך של כ-35 ס"מ. קולעים את החבל ללחמניה (ראו בסרטון ההסבר), מניחים על מרדה או תבנית המכוסה בנייר אפייה ומכסים את הבצק במגבת לחה. מעצבים את כל פיסות הבצק באותו האופן. מניחים את הלחמניות לתפיחה שניה, בת כשעה.

מחממים תנור לחום גבוה (250 מעלות). בתום התפיחה השנייה, טורפים בקערית ביצה אחת ומעט חלב (בערך שתי כפות). מושחים את הלחמניות בתערובת החלב והביצה ומכניסים לתנור. מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-200 מעלות ואופים במשך כ-35 דקות, עד שהלחמניות מקבלות צבע חום, ונקישה על תחתיתן תשמיע צליל חלול.

מתכון ללחמניות נוטלה

מוציאים את הלחמניות מהתנור ומצננים על רשת, למשך כעשרים דקות.

בתיאבון!

מתכון ללחמניות נוטלה

תחליף לנוטלה

היי,

אין לי נוטלה. חשבתי על שקדיה במקום. זה גם יילך?

תודה!

לא יודע - שווה

לא יודע - שווה ניסיון... אשמח לשמוע על התוצאה.

20 גר' חמאה או 200?

נראה כמו טעות במתכון

20 גרם - זו לא

20 גרם - זו לא טעות.

נשמע מאוד טעים

רציתי לשאול מה יקרה אם אני אוסיף עוד סוכר למתכון כדי שהלחמניות יהיו מתוקות יותר? האם הבצק יתפח יותר מדי או שאין בעיה?

ע"מ שהבצק יהיה

ע"מ שהבצק יהיה מתוק, תצטרכי להוסיף הרבה סוכר יחסית.
עדיף להבריש את הלחמניות, מיד לאחר האפייה, בתערובת של מים רותחים ודבש.