קלצונה

הקלצונה (calzone) הוא מאפה איטלקי מסורתי, שמוצאו מאזור נאפולי. למעשה מדובר במעין פיצה, שנאפית בצורת כיסון - מה שהופך את הקלצונה לחטיף מושלם לדרך - בין אם לפיקניק, לטיול או "סתם" לעבודה. מומלץ לגוון ולאפות את הקלצונה עם רטבים ומילויים שונים.

מתכון לקלצונה

מתכון לקלצונה
מתכון לקלצונה

מתכון לקלצונה

המצרכים

לבצק:

  • 460 גרם קמח לפיצה (או קמח לחם)
  • 40 גרם קמח מלא
  • כפית וחצי שמרים יבשים
  • כפית מלח
  • כף שמן זית (15 גרם)
  • כוס וחצי (300 מ"ל) מים חמימים

לרוטב:

  • כף שמן זית
  • שתי עגבניות גדולות, מקולפות ומגוררות (או חצי קופסת עגבניות מרוסקות)
  • קופסה קטנה של רסק עגבניות
  • שתי שיני שום וכתושות
  • מעט מלח ופלפל שחור
  • עלי אורגנו טריים (או פירורי אורגנו מיובש) – לא חובה

למילוי:

  • 100 גרם גבינת "עמק", מגוררת
  • 100 גרם גבינת מוצרלה, מגוררת
  • 50 גרם גבינה בולגרית, מגוררת
  • תוספות לפי הטעם – בצל מטוגן, זיתים, פטריות, פלפל קלוי, עגבניות מיובשות...

הוראות הכנה

מנפים את קמח הפיצה, את הקמח המלא ואת המלח לקערה ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב. יוצרים גומה בבצק ויוצקים לתוכה את שמן הזית. מתחילים ללוש, תוך הוספת המים לבצק. לשים את הבצק במשך כעשר דקות, עד שהבצק חלק, גמיש ולא דביק מדי.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים בקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומשאירים לתפיחה למשך שעה עד שעה וחצי.

מתכון לקלצונה

מחממים תנור לחום המרבי (250 או 300 מעלות) ומניחים בתוכו (בשליש התחתון) אבן אפייה, או תבנית אפייה הפוכה.

מכינים את הרוטב: מחממים את שמן הזית על אש נמוכה בסיר קטן. מוסיפים את השום הכתוש ואת האורגנו ומטגנים במשך כשתי דקות. מוסיפים את העגבניות המגוררות, מגבירים את החום ומביאים לרתיחה. מוסיפים את רסק העגבניות, את המלח ואת הפלפל ומבשלים עד שמתקבל רסק משחתי ולא נוזלי מדי.

מתכון לקלצונה

מכינים את התוספות: שוטפים וחותכים את התוספות הרצויות ומניחים בקעריות, כך שיהיו מוכנות כשהבצק יסיים לתפוח.

בגמר התפיחה, מוציאים את הבצק מהקערה ומניחים על משטח מקומח היטב. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומגלגלים כל חלק לכדור. מחלקים כל חצי לשלושה חלקים שווים, וכל שליש לשני חצאים - כך שמתקבלות שתים-עשרה פיסות בצק, שוות בגודלן. מגלגלים את הבצק לכדורים הדוקים ומכסים במגבת לחה.

מתכון לקלצונה

נוטלים את אחד מכדורי הבצק ומרדדים אותו לצורת עיגול שטוח. מותחים את העיגול בעזרת הידיים, עד שמתקבל עיגול בקוטר של כחמישה-עשר סנטימטרים. הבצק אמור להיות גמיש מאוד ולהימתח מבלי להיקרע. מרדדים את כל פיסות הבצק.

בעזרת כף, מורחים את הרוטב על עיגולי הבצק, תוך השארת מרווח בין הרוטב לקצה, על מנת שניתן יהיה לסגור את הכיסון. מניחים על מרכז כל עיגול את התוספות ומעליהן מפזרים את הגבינות.

מתכון לקלצונה

מקפלים את עיגול הבצק, כך שנוצרת צורה של חצי-עיגול. לוחצים מעט על התפר שבין שני החלקים, לסגירת הכיסון. בעזרת מזלג, לוחצים על שולי התפר, כדי לאטום אותו היטב.

מתכון לקלצונה

מניחים שלושה כיסונים על מרדה מכוסה בנייר אפייה, ומחליקים אל אבן האפייה (או לתבנית שבתנור). אופים במשך כשש דקות, עד שהבצק שחום ונפוח. אופים את כל הקלצונה, שלושה בכל פעם.

מוציאים את הקלצונה מהתנור ומניחים על רשת. ממתינים במשל כעשר דקות, עד שהגבינה והתוספות יצטננו מעט.

מתכון לקלצונה

טורפים בהנאה עם בני המשפחה או חברים.

בתיאבון!

מתכון לקלצונה

מילוי בשרי לקלצונה

היי,
קודם כל אני ממש ממש ממש נהנית מהמתכונים שלכם!! באמת נדירים וטעימים!
אני מעוניינת לעשות את הקלצונה אבל עם מילוי בשרי, זה אפשרי נכון? ואם כן איזה מילוי אתם ממליצים לעשות? אשמח מאוד אם תרשמו את כל המתכון למילוי
תודה רבה!
חג שמח ושנה טובה!

בהחלט

בהחלט אפשרי.
ממליץ לחפש ברשת מתכונים ללחמא בעג'ין ("לחמג'ון") ולהשתמש בהנחיות לבשר ששם.

מה זה המשטח האדום?

מה המשטח האדום שאתה עובד עליו?

משטח סיליקון

משטח סיליקון

יצא מעולה...

קצת מלחמה עם הבצק עדי לרדד את העיגולים...אבל התוצאה מעולה...
חשוב לסגור טוב טוב את הכיסים כי הגבינה גולשת החוצה...