לחם שזיפים

בלחם זה השתמשתי בפטנט שלמדתי בספרה של סמדר זורע-ברמק, "על הלחם לבדו". מחית השזיפים המיובשים מעניקה ללחם צבע חום יפיפה וטעם עדין של פרי.

לחם שזיפים

לחם שזיפים
לחם שזיפים

המצרכים

  • 400 גרם קמח לחם לבן
  • 300 גרם קמח מלא
  • כפית מלח
  • כפית וחצי שמרים יבשים
  • 12-14 שזיפים מיובשים קצוצים גס, ללא גלעינים
  • 400 מ"ל מים רותחים

הוראות הכנה

לפחות שעתיים לפני הכנת הבצק מניחים בקערה את השזיפים המיובשים ויוצקים עליהם את המים הרותחים. מכסים את הקערה וממתינים.
לפני שמתחילים להכין את הבצק, מכניסים את השזיפים ואת מי השרייה שלהם למעבד מזון ומרסקים למחית נוזלית ואחידה, ללא גושים.

מנפים את הקמח המלא ואת קמח הלחם לקערה גדולה. מוסיפים לקערה את המלח ומערבבים. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים שוב.
שופכים לקערה שלושה רבעים ממחית השזיפים ומערבבים עד לקבלת בצק אחיד. אם יש צורך בכך, מוסיפים עוד מהמחית. אם לאחר הוספת כל המחית עדיין יש צורך להוסיף נוזלים לקמח, מוסיפים מעט מים פושרים.
לשים את הבצק במשך כעשר דקות. יתקבל בצק יבש יחסית וגמיש.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים אותו בקערה משומנת ומכסים בניילון נצמד או במגבת. מניחים לתפיחה עד להכפלת נפח הבצק, בין שעה וחצי לשעתיים.
מוציאים את הבצק מהקערה ומשטחים אותו על משטח להוצאת האוויר ממנו. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל חלק לצורת "עלה", ומגלגלים מהקצה הרחב, ליצירת כרוכית. צובטים את קו החיבור של הכרוכית, כך שתיווצר לנו כיכר מאורכת, בעלת קצוות צרים.
מכסים את הכיכרות בניילון נצמד או במגבת. מתפיחים עד להכפלת נפח הכיכרות – כשעה וחצי.
מחממים תנור לחום גבוה (220 מעלות). מניחים בתחתית התנור תבנית ריקה.

לפני הכנסת הכירות לתנור, שופכים כוס מים לתבנית הריקה, לשם יצירת אדים בחלל התנור. חורצים 3 חריצים אלכסוניים על פני כל כיכר ומחליקים בזריזות לתנור.
אופים את הכיכרות בין שלושים לארבעים וחמש דקות, עד שנקישה על תחתית הכיכר תשמיע צליל חלול. מצננים על רשת.

בתיאבון!

לחם שזיפים