לחם עיטורי עגבניות מגולגל

לחם מיוחד, בעל פנים רך וספוגי וקרום מתפצח. מלית העגבניות המיובשות מוסיפה ללחם טעם וניחוח נפלאים ומגוונת עוד יותר את המרקמים שבו. מצוין לאירועים חגיגיים ולאירוח.

לחם עיטורי עגבניות מגולגל

לחם עיטורי עגבניות מגולגל
לחם עיטורי עגבניות מגולגל

לחם עיטורי עגבניות מגולגל

המצרכים

למחמצת פוליש:

  • 150 גרם קמח לבן
  • 150 מ"ל מים
  • רבע כפית שמרים יבשים

לבצק:

  • 150 גרם קמח מלא
  • 300 גרם קמח לחם לבן
  • 2 כפיות מלח
  • 2 כפיות שמרים יבשים
  • כפית חומץ בלסמי
  • כף שמן זית
  • 200 מ"ל מים

למלית:

  • ממרח עגבניות מיובשות (ניתן להמיר ברסק עגבניות)
  • חצי חבילת עיטורי עגבניות מיובשות (ניתן להמיר - ראה בהמשך)

הוראות הכנה

מכינים את הפוליש: בקערה קטנה מערבבים את הקמח והשמרים. מוסיפים את המים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. מכסים בניילון נצמד ומניחים לשעה בטמפרטורת החדר. מכניסים למקרר לפחות לשמונה שעות ולא יותר משלושה ימים. מוציאים את הפוליש מהמקרר כשעה לפני תחילת הכנת הבצק.

הכנת המלית: אני משתמש בממרח עגבניות מיובשות (ניתן לרכוש במרכולים, במעדניות או בחוות ברחבי הארץ) וב"עיטורי עגבניות מיובשות" – תערובת של עגבניות מיובשות בשמן זית, קצוצות גס עם שום וזיתים שחורים. ניתן לרכוש את התערובת מוכנה, או להכין בבית ממצרכים אלה (ניתן להוסיף לתערובת תבלינים ועשבי תיבול כגון אורגנו, רוזמרין, פלפל שחור וכד').

הכנת הבצק: מנפים לקערה את קמח הלחם הלבן והקמח המלא ומערבבים. מוסיפים את המלח ומערבבים לפיזורו האחיד בקמח. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב.
שופכים לקערה את הפוליש, את השמן את החומץ ואת המים. מערבבים עד לקבלת עיסה אחידה. לשים במשך כעשר דקות, עד שמתקבל בצק רך, גמיש ולא דביק במיוחד. אם הבצק דביק מדי, ניתן להוסיף מעט קמח לחם לבן במהלך הלישה.
מגלגלים את הבצק לכדור ומתפיחים בקערה משומנת ומכוסה, עד להכפלת הנפח (למשך כשעה עד שעה וחצי).
מוציאים את הבצק שתפח ומניחים על משטח מקומח קלות. לשים מעט להוצאת האוויר ומחלקים לשני חלקים שווים. מרדדים כל חתיכת בצק למלבן בגודל של כ-30 ס"מ על 20 ס"מ.

מורחים את הבצק ב שכבה דקה של ממרח עגבניות מיובשות. מקפידים להשאיר רווח של שני ס"מ משולי הבצק לממרח. מפזרים מעל לממרח שכבה אחידה של תערובת העגבניות המתובלת.

לחם עיטורי עגבניות מגולגל

מגלגלים בעדינות את הבצק מחלקו הרחב, עד ליצירת כיכר גלילית. צובטים את החיבור של הבצק לאטימת הכיכר. שימו לב, ייתכן והכיכר לא תיסגר היטב בגלל השמן שבתערובת. מברישים את הכיכרות במעט שמן זית שנותר מתערובת העגבניות.

מחממים תנור עם אבן אפיה לחום של 230 מעלות ומניחים תבנית אפיה ריקה על תחתית התנור. לפני הכנסת הכיכרות לתנור חורצים, בעזרת סכין חדה מאוד, שלושה חריצים אלכסוניים לרוחב כל כיכר. שופכים כוס מים קרים על התבנית שבתחתית התנור, ליצירת אדים.

מכניסים את הבצק לתנור ואופים במשך כחצי שעה עד ארבעים דקות, עד שהכיכרות נוקשות וטפיחה על תחתיתן תשמיע קול חלול. מצננים על רשת למשך כחצי שעה.

בתאבון!

לחם עיטורי עגבניות מגולגל

למה משמש החומץ הבלסמי?

האם ניתן לוותר עליו או להחליף אותו במשהו אחר?

החומץ משמש

החומץ משמש כ"משפר אפייה" והוא משפיע מעט על מרקם הלחם. ניתן לוותר עליו.