לחם תפוח ודבש לראש השנה

מבחינתי, התגלית של השנה היא ההשפעה שיש לרסק תפוחים על לחם: התפוחים אמנם אינם מורגשים בטעם הלחם, אבל הפנים יוצא רך ואוורירי בצורה חריגה. ציפוי הלחם הזה בדבש, כמו גם הצורה העגולה שלו, הופכים אותו לתוספת מצוינת לשולחן החג.

לחם תפוח ודבש לראש השנה

לחם תפוח ודבש לראש השנה
לחם תפוח ודבש לראש השנה
לחם תפוח ודבש לראש השנה

המצרכים

לבצק

  • 600 גרם קמח לחם לבן
  • 200 גרם רסק תפוחים (ראה הוראות)
  • כפית שמרים יבשים
  • כפית מלח
  • כף שמן
  • כף דבש
  • ביצה טרופה
  • 150 מ"ל מים

לזיגוג

  • ביצה
  • כף דבש
  • כף מים רותחים

הוראות הכנה

מכינים את רסק התפוחים: מקלפים שני תפוחים בינוניים וקוצצים לקוביות גסות, ללא החלק של הגלעינים. מכניסים את התפוחים הקצוצים לסיר קטן ומוסיפים 3/4 כוס מים פושרים. מכסים את הסיר ומבשלים במשך כעשר דקות, עד שהתפוחים רכים מאוד. מעבירים את התפוחים לקערה קטנה ומרסקים בעזרת מזלג, עד לקבלת מחית אחידה. מכסים את הקערה ומניחים את הרסק עד שיצטנן.

מנפים את הקמח לקערה, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ומערבבים שוב, לפיזור אחיד בקמח. מוסיפים לקערה את רסק התפוחים, את הביצה, את השמן, הדבש ושליש מהמים ומערבבים. מוספים את יתר המים בהדרגה, תוך כדי ערבוב, עד לקבלת עיסה אחידה. ייתכן ולא תזדקקו לכל המים.

לשים במשך כעשר דקות, עד שמתקבל בצק רך יחסית, אך גמיש ולא דביק מדי.

לחם תפוח ודבש לראש השנה

מגלגלים את הבצק לכדור הדוק, מניחים בקערה משומנת, מכסים את הקערה בניילון נצמד או במגבת לחה וממתינים עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה וחצי עד שעתיים).

מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו מעט, להוצאת כל האוויר מתוכו. צרים כדור בצק גדול והדוק. בעזרת הבהונות, יוצרים חור באמצע הכדור ומרחיבים אותו בהדרגה, תוך גלגול הבצק, עד שמתקבלת טבעת בצק רחבה ואחידה בעוביה.

מניחים את הבצק על מרדה או תבנית המכוסה בנייר אפייה ומכסים במגבת לחה. מניחים לתפיחה שניה, עד שהלחם מכפיל את נפחו, בין שעה לשעה וחצי.

מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.

לחם תפוח ודבש לראש השנה

בקערה קטנה, טורפים את הביצה עם כף מים. בעזרת מברשת, מושחים את הלחם בתערובת הביצה. בעזרת זוג מספרים נקי גוזרים בעדינות פיסה קטנה בחלקה האמצעי של הטבעת. ממשיכים לגזור בשורה, כך שנוצר עיטור של "קשקשים" לאורך הלחם כולו.

מכניסים את הלחם לתנור, למסילה האמצעית. אופים את הכיכר במשך כחצי שעה עד ארבעים דקות, עד שהלחם שחום-זהוב. אם רואים שחלקו העליון של הלחם משחים מהר יותר מצדדיו, מניחים עליו רדיד אלומיניום רפוי.

מעט לפני הוצאת הלחם מהתנור, מערבבים בקערית קטנה כף מים רותחים עם כף דבש. מוציאים את הלחם, מניחים על רשת ומושחים בתערובת הדבש והמים.

מצננים על הרשת למשך חצי שעה לפחות.

בתאבון ושנה טובה!

נראה נפלא! האם יש אפשרות לקלוע לצמה כחלה?

נראה פשוט מדהים. חשבתי להכין כחלה לראש השנה. האם המרקם יתאים לקליעת חלה? ואיך לחשב את החומרים אם אני רוצה להכין מק"ג קמח על מנת שייצאו לי שתי חלות גדולות?

תודה
איה

הבצק רטוב מדי

הבצק רטוב מדי לקליעה כחלה.

התאמת הכמויות:

אני ממליץ להפריש 200 גרם מהקמח + מםם מ"ל מים ורבע כפית שמרים למחמצת, שתוכן בערב שלפני האפייה (מערבבים את המצרכים בקערה קטנה, מכסים ומניחים במקרר עד שעתיים לפני השימוש).

ליתר הקמח (800 גרם) מוסיפים:
200 גרם מחית תפוחים
כפית שמרים
כפית וחצי מלח
כף וחצי שמן
כף וחצי דבש
מים - "כמה שצריך" - תתחילי בחצי כוס ותוסיפי רבע כוס לפי הצורך (ושוב, אם צריך). הבצק אמור להיות דביק יחסית ורטוב, אבל אחיד וניתן ללישה ידנית.

מקווה שעזרתי!

האם ההתאמת כמויות היא רק לצורך קליעה?

קודם תודה רבה על האתר הנפלא!
לגבי הלחםה זה
לא הצלחתי להבין? אני רוצה להכין את הלחם בצורתו העגולה.
האם צריך 600 גרם קמח + 200 מהפוליש
800 + 200 פוליש

או בכלל 600 ושמרים בלבד.

אודה על הסדר טוב

בקשת התאמה לק"ג

בקשת התאמה לק"ג קמח, כך ש-200 גרם בפוליש + 800 גרם בבצק = 1 ק"ג.
הבצק של לחם זה אינו מתאים לקליעה, בגלל אחוז הנוזלים הגבוה יחסית שבו.