לחמניות יוגורט

לחמניות חלביות לבנבנות, רכות ומתוקות, שכולם אוהבים לאכול. ניתן להכין גם גרסה לא מתוקה, ע"י השמטת הזיגוג.

מתכון ללחמניות יוגורט

מתכון ללחמניות יוגורט
מתכון ללחמניות יוגורט

המצרכים (16 לחמניות):

  • 700 גרם קמח לחם לבן
  • 2 כפיות מלח (6 גרם)
  • כפית שמרים יבשים (3 גרם)
  • 3 כפות סוכר חום (45 גרם)
  • 20 גרם חמאה מומסת
  • 200 גרם יוגורט
  • 250 מ"ל מים

לציפוי:

  • ביצה אחת
  • כפית סילאן/דבש/סירופ מייפל (לא הכרחי)

לזיגוג (לא הכרחי):

  • כף סילאן/דבש/סירופ מייפל
  • כף מים רותחים

 

הוראות הכנה

מנפים לקערה גדולה את הקמח, מוסיפים את המלח ומערבבים. מוסיפים את השמרים והסוכר ומערבבים שוב. מערבבים בקערית את היוגורט ואת החמאה. מוסיפים לתערובת הקמח, מוסיפים 150 מ"ל מים ומתחילים לערבב. מוסיפים עוד מים, לפי הצורך, עד שמתקבלת עיסה אחידה ומעט דביקה.

מתכון ללחמניות יוגורט

לשים במשך כעשר דקות על משטח מקומח, או כשמונה דקות במיקסר עם וו לישה. בסוף הלישה אמור להתקבל בצק גמיש, נוח לעיבוד ומעט דביק.

מגלגלים את הבצק לכדור, מניחים אותו בקערה משומנת ומכסים בניילון נצמד או במגבת לחה. משהים לתפיחה עד שהבצק מכפיל את נפחו, כשעה וחצי.

מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו מעט, להוצאת האוויר שהצטבר בתוכו. בעזרת מגרד בצק או סכין משוננת, מחלקים את הבצק לשש-עשרה חתיכות שוות. מגלגלים כל חתיכת בצק לכדור הדוק ומכסים במגבת מטבח לחה למשך כחמש דקות.

מתכון ללחמניות יוגורט

נוטלים את אחד הכדורים ומרדדים לעלה שטוח, באורך של כ-10 ס"מ. מגלגלים את העלה על חלקו הרחב, כך שתתקבל צורת "סיגר", מעין גליל המחודד בשתי קצותיו. מניחים את פיסת הבצק המעוצבת על מרדה או תבנית המכוסה בנייר אפייה, ומכינים באותו האופן את שאר פיסות הבצק. סביר להניח שיהיה צורך לחלק את הלחמניות לשתי תבניות - שמונה בכל אחת.

מתכון ללחמניות יוגורט

מכסים את הבצק במגבת לחה ומתפיחים שנית, במשך כשעה. במקביל, מחממים תנור לחום של 220 מעלות.

בתום התפיחה השנייה, טורפים את הביצה בקערית קטנה ומוסיפים כפית סילאן (או דבש, או סירופ מייפל - לפי הטעם או מה שיש בבית; ניתן לוותר על הסירופ, אם מעדיפים לחמניות לא מתוקות) . בעזרת מברשת, מורחים בעדינות את הבצק בתערובת הביצה.

מתכון ללחמניות יוגורט

בעזרת סכין חדה ומשוננת, חורצים חריץ לאורך כל לחמניה. מכניסים את הבצק לתנור ואופים עד שהלחמניות מקבלות גוון שחום, לאחר כחצי שעה.

מתכון ללחמניות יוגורט

בתום האפייה, מוציאים את הלחמניות מהתנור ומניחים על רשת. מערבבים בקערית את המים הרותחים עם הסילאן (ניתן לוותר על שלב זה, אם מעוניינים בלחמניות לא מתוקות). בעזרת מברשת, מושחים את הלחמניות בסירופ, כל עוד הן חמות. ממתינים שהלחמניות יצטננו לפני האכילה, לפחות רבע שעה.

מתכון ללחמניות יוגורט

בתיאבון!

I imagine how the taste if I

I imagine how the taste if I ate that bun with garlic cheese cream

I usually have to convert

I usually have to convert them from other recipes

Have you tried using

Have you tried using cinnamon, sugar and pecans to make cinnamon rolls from this recipe

generic cialis sublingual

FOUNDATIONREPAIR

Getting excited and staying excited is such a major key!

Wonderful bread recipe

This is a great recipe for making bread looking forward to trying new recipes from here.

This is one of my favorite

This is one of my favorite bread. I always bring this in my work at concrete overlay

This is so helpful

This is so helpful

Thanks for sharing! I

Thanks for sharing! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post.

Amazing recipe

This is a really great recipe will have to share around!

Really great stuff thanks

Really great stuff thanks for posting.

I do so enjoy the developed

I do so enjoy the developed taste of bread which is slow fermented

Fullerton Commercial Painting

I will be trying this recipe with margarine and salt.

Fullerton Commercial Painting

I wonder if these would work for margarine, instead of butter? I will definitely try this.

richard cox

I'm looking forward to baking it. Greetings from the Styria and stay healthy

Concrete contracting company

Excellent information on your site, thanks for the platform to allow us make comments.

really motivates me to post

really motivates me to post more and in general just to keep going

Thank You!

Thank you for sharing!

Functional Medicine

Where else could anybody get that type of info in such an ideal way of writing?

Just seeing the preparation

Just seeing the preparation is a DELICIOUS after it's done so

Contracting Company

Our team of trained professionals are ready to help you budget, estimate or design your next project. When you give us a ring you will receive:

I was waiting for this, and

I was waiting for this, and it's worth it

Goodness gracious, just

Goodness gracious, just finished baking this bread

Love how you baked it! You

Love how you baked it! You did it great :)

I have already baked this

I have already baked this recipe for about 3 times

the original yogurt rolls

the original yogurt rolls and the cinnamon & raisin rolls were great

gay sites for dating

gay dating username generator
good gay dating simulators
gay dating sites in usa

James

You really have great ideas and concepts about startup business.

I made the bread yesterday.

I made the bread yesterday. It was a success

I must say you have written

I must say you have written a very compelling blog. Great job!

You really have great ideas

You really have great ideas and concepts about startup business. Thank you and more power
You really have great ideas and concepts about startup business. Thank you and more power

Francis

I am very much pleased with the contents you have mentioned. I wanted to thank you for this great article.

Gutter Cleaning Masters

...https://www.guttercleaningmasters.com Delicious! Yummy

Super rich they see, I'll

Super rich they see, I'll make them, be immediate! Thanks

Colorado Spring CO.

Good job posting this information. Thanks!

You guys are doing a great

You guys are doing a great job. Thank you, and keep it up! www.detroitconcretecontractors.com

www.detroitconcretecontractors.com

I don’t normally comment, but this looks amazing! So well done. Thanks for sharing!

Favorite

This is one of my childhood favorite bread
stucco hole repair siesta-key

One of my favorites. Mom

One of my favorites. Mom bakes thi sbest and I miss her dearly for it. metal roofing nokomis

Wow

This looks amazing!

Great post

Thank you for sharing!

That bread looks really soft

That bread looks really soft and chewy. Love the small bake pans

Hi how are things. Good

Hi how are things. Good morning, I love it, your buns are very good

Beautiful bread! I love the

Beautiful bread! I love the yogurt as the liquid along with the egg.

It should be delicious with

It should be delicious with the yogurt, as an ingredient

I tried this recipe this

I tried this recipe this weekend and it came out perfect

The buns are great, thanks

The buns are great, thanks for the recipe, I will bake tomorrow

paint companies near me

While i know i won't make it look as good as the photos i am definitely going to give this a whirl

solar companies near me

Yogurt bread is now a must try for me, who knew you could combine these two, this sounds delicious

I share your recipe to my

I share your recipe to my all friends be safe in this situation