הלחם של דודה דונה

הלחם המובא כאן הוא היחיד שנאכל בביתה של דודתי דונה, אשר אופה אותו בקביעות מאז ילדותה בעיירה תארודנת שבמרוקו. זוהי מעין פיתה גדולה, רכה ובשרנית, המתאימה לליווי ארוחות עשירות ברוטב, כבסיס לכריכים או סתם לנישנוש. כמובן, שהכי טוב זה למלא לחם שכזה בקציצות ברוטב עגבניות ובאריסה...
במקור, נאפה הלחם הזה בטאבון השכונתי. על מנת לקבל את אותה התוצאה בבית, יש להשתמש בסיר אפייה חשמלי, אותו ניתן לרכוש בכמה עשרות שקלים בשווקים ברחבי הארץ. אפייה בתנור ביתי, אפילו על אבן, לא תניב את התוצאה הרצויה, אלא מעין פיתה שטוחה, נטולת כיס ובעלת מרקם צמיג (בעצם זו פוקאצ'ה לא רעה).
חשוב להדגיש כי לחם זה איננו "פרנה", הנאפה על חלוקי נחל. זהו לחם בסיסי יותר, אשר דודתי טוענת שכונה בפשטות "חבז" – כלומר "לחם".

הלחם של דודה דונה
הלחם של דודה דונה

 

המצרכים (לשש פיתות גדולות)

  • 1 ק"ג קמח כפרי, או קמח לחם לבן
  • 1 כף שטוחה מלח
  • 1.5 כפות שמרים יבשים
  • 1 כף סוכר
  • 3 כפות שמן (עדיף שמן זית)
  • 4 כוסות (800 מ"ל) מים חמימים, בחום של כ-40 מעלות.
  • סיר חשמלי לאפייה (ראו הסבר)

הוראות הכנה

מנפים את הקמח לקערה גדולה.מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים והסוכר ומערבבים שוב, לפיזור אחיד של המרכיבים היבשים בקמח.
שופכים לקמח את השמן ושתי כוסות מים,ומערבבים עד ליציר עיסה אחידה. לשים את הבצק, בתוך הקערה, ומוסיפים תוך כדי לישה עוד מים, עד שמקבלים עיסה אחידה ומעט דביקה. בד"כ, יהיה צורך בתוספת של כוס עד כוס וחצי מים במהלך הלישה.
לשים את הבצק במשך כארבע-חמש דקות ומכסים את הקערה. בשלב זה הבצק עדיין אינו מוכן וירגיש עיסתי מעט למגע.

מניחים לבצק לנוח כעשר דקות. בתום הזמן, מניחים את הבצק על משטח מקומח ולשים במשך כחמש דקות נוספות. בתום הלישה, מכסים שנית במגבת או בניילון ומניחים לעשר דקות נוספות.

בעזרת מגרד בצק או סכין, חותכים את הבצק לשני חצאים שווים. חותכים כל חצי לשלושה חלקים שווים, כך שיתקבלו בסה"כ שש חתיכות בצק. מגלגלים כל חתיכה לכדור מתוח ומניחים על מגבת מטבח. מכסים את הבצק ומניחים לתפיחה, במשך כ-15 דקות.

לוקחים את אחד מכדורי הבצק ומניחים על משטח מקומח קלות. בעזרת מערוך מקומח, מרדדים את הכדור לעיגול דק, בקוטר של צלחת בערך. בעזרת גלגלת חריצה (ראו הסבר) או מזלג, חורצים ארבע או חמש שורות מקבילות של חריצים קטנים על פני הבצק. מניחים את הבצק על מגבת ומכסים. חוזרים על פעולות אלה עם יתר כדורי הבצק.

הלחם של דודה דונה

הלחם של דודה דונה

כחמש דקות לפני תחילת האפייה, מחברים את הסיר החשמלי לחשמל ומניחים את המכסה מעל לסיר. הופכים את עיגולי הבצק ומניחים אותם על מגבות מטבח קטנות (או מקופלות), כך שניתן יהיה להרים כל חתיכת הבצק ע"י הרמת המגבת שמתחתיה. מכסים את הבצק וממתינים כחמש דקות.

אפייה: מרימים בזהירות, בכף יד פתוחה (כמו שמחזיקים מגש), את אחת המגבות עליהן מונח אחד מעיגולי הבצק. ביד השנייה, מרימים את מכסה הסיר ומשליכים את הבצק, יחד עם המגבת, אל תחתית הסיר. חשוב שהבצק יונח כולו על תחתית הסיר, ולא על הדפנות. מוציאים את המגבת (שעתה מכה את הבצק שבסיר, מחזירים את המכסה למקומו וממתינים כחצי דקה.
בודקים את הבצק שבסיר: אם צבעו הפך לחום והוא מתנפח, אוחזים בזהירות בבצק והופכים אותו. אם לא, ממתינים עוד כחצי דקה וחוזרים על הבדיקה. לאחר הפיכת הבצק, בודקים שוב אחרי כחצי דקה. כשהלחם השחים משני צדדיו, מוציאים אותו מהסיר ומניחים על מגבת, עד שיתקרר. הלחם אמור לצאת נפוח ובעל קרום נוקשה, אך לאחר הקירור הוא יתרכך. כדאי לחכות לפחות חצי שעה לפני האכילה. חוזרים על הפעולות הללו עם שארית הבצק.

בתאבון!

הלחם של דודה דונה

ניתן להשיג גלגלות מיוחדות בחנויות לציוד אפייה, אבל אני משתמש באלתור פשוט, המתבסס על חלקים ממשחק גלגלי שיניים של הבנות שלי (ראו תמונות למעלה).

הלחם של דודה דונה

สั่งของจากจีน

THE ONE CARGO แพลตฟอร์มที่ช่วยอำนวยความสะดวกให้ธุรกิจ สั่งของจากจีน นำเข้าสินค้าและบริการคลังสินค้าที่จีนและไทย สามารถทำทุกอย่างผ่านแพลตฟอร์มเดียว มีระบบติดตามสถานะสินค้าจากจีน บริการช่องทางด่วนพิเศษ ส่งออกทันทีไม่ต้องรอรอบปิดตู้

ยูฟ่าเบท1688

I haven't checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I'll add you back to my everyday blog list. You deserve it my friend. ยูฟ่าเบท1688

Thoughts

awesome

Glad to check this awesome information here.

does cialis give 4 hour erections

Andreano KJ, Wardell SE, Baker JG, Desautels TK, Baldi R, Chao CA, Heetderks KA, Bae Y, Xiong R, Tonetti DA, Gutgesell LM, Zhao J, Sorrentino JA, Thompson DA, Bisi JE, Strum JC, Thatcher GRJ, Norris JD cialis price

roofing NewportI love this

roofing NewportI love this recipe, I'll remake this one day.

Thank you. landscape

I just ordered an electric

I just ordered an electric pot and I'm excited to try new recipes.

roofing las vegas

drywall repair North Ogden

Your blog sets the standard, truly inspiring! drywall repair North Ogden

I've never seen anything

I've never seen anything like this. Thank you for sharing this recipe with us. Very much appreciated. Caramels

A bread with meatballs in

A bread with meatballs in tomato sauce sounds interesting isn't it? I want to give it a try!

couples therapy Chicago

This way of making is extra

This way of making is extra special for me. Thank you for this recipe. Best Caramels

We can say that she have a

We can say that she have a special way of making those awesome bread.

window cleaning las vegas

Tarudan is a place where you

Tarudan is a place where you find an authentic bread like this one.

drywall repair las vegas

Shalom! I love bread and

Shalom! I love bread and bread makes me happy so seeing this recipe is actually super cool for me. Bless you guys and cheers from us at our website! website

asdad

Great Information sharing .. I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post.

sdad

Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly that love and read more on this topic. If possible, such as gain knowledge, would you mind updating your blog with additional information? It is very useful for me.

Great!

Morocco never failed to amaze me on their foods and recipes. I can't wait to go back on this beautiful place! denver window cleaning

I've tried this once and I

I've tried this once and I loved it, so I wanna get one again asap.

I love breads and I will

I love breads and I will definitely try this out.

סיר

האם החלק התחתון של הסיר על הגז כשהוא דלוק?

אישית, אני לא

אישית, אני לא מדליק את הגז מתחת לסיר, אבל יש כאלה שכן.

סרטון

שלומי שלום,

יש מצב להוסיף סרטון כיצד אתה מכניס לחם זה או הפיתות לסיר אפיה?

כל נושא ה"זריקה" עם המגבת ואח"כ הוצאתה לא ברור

תבורך

סיר אפייה

איפה בדיוק אפשר להשיג כזה סיר?? והאם אפשר לשים אותו גם על גבי גחלים?

נסה בשוק

נסה בשוק רמלה-לוד, שוק התקווה או אחד מדומיהם.
לא ניסיתי על גחלים.

how many hours before sex do you take cialis

buy cialis daily online Diclofenac Diclofenac is completely absorbed from the GI tract after oral administration under fasted condition, and peak plasma levels are achieved in 2 hours range 1 4 hours, and the area under the plasma concentration curve AUC is dose proportional within the range of 25 mg to 150 mg

סוף סוף!

קודם כל ברכות על האתר. יפה, מושקע, מפורט ומקצועי.

סוף סוף מקבלים את המתכון הסודי של הדודה דונה. מנסיון זה לחם מצויין ונראה קל להכנה.

I think this is among the

I think this is among the most significant information for me. And i'm glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is ideal, the articles is really great: D. Good job, cheers

סיר חשמלי

מה אפשר לעשות שהבצק לא ידבק לתחתית הסיר.

לא יודע - מעולם

לא יודע - מעולם לא נתקלתי בתופעה...

הבעיה נפתרה

במתכונים אחרים בדומה לזה לא היה תוספת של שמן זית,והיה נדבק בתחתית הסיר.כניראה השמן זית עוזר,סוף סוף הגעתי למתכון המצויין הזה, יצא לי מעולה כמו שרציתי,תבורך.

Great post I would like to

Great post I would like to thank you for the efforts you have made in writing this interesting and knowledgeable article.
https://plastersydney.com.au/gyprock-repair/

טאבון בנוי מאבן

היי ברצוני לדעת מה על כמה מעלות נדרש לאפות בטאבון?

Hi

Just wanna tell that this is very helpful , Thanks for taking your time to write this.

Volquotes

Your post is very helpful and information is reliable. I am satisfied with your post. Thank you so much for sharing this wonderful post.
volquetes a medida

Home

Thanks for the information keep sharing such informative post keep suggesting such post. atlantic city home watch

Dessert home

Thank you for sharing; I discovered a lot of useful stuff here. A fantastic article that is both appreciative and useful.