חיפוש המילים "מתכון ללחם" בגוגל יעלה אלפי תוצאות. למרות זאת, ניתן לראות כי ברובם המכריע, אם לא בכולם, יש חזרה על אותם השלבים הבסיסיים.
ישנם מתכונים הכוללים מחמצת (מכונה גם "בצק מקדים" או "סטרטר"), שהיא חלק מהבצק שהופרש לפני תחילת ההכנות והונח לתפוח מראש. זמן ההכנה מראש יכול לנוע בין מספר שעות ועד מספר חודשים (במקרה של שאור). השלב הזה אינו הכרחי ובהחלט ניתן להכין לחמים טובים מאוד ללא מחמצת, אבל השימוש בה משפר מאוד את המרקם והטעם של הכיכר. ישנם לחמים, למשל לחמי שיפון, המחייבים שימוש במחמצת להבטחת תוצאה טובה.
מנפים את הקמח לקערה גדולה ומוסיפים את המלח. מערבבים את הקמח (רצוי בידיים), כך שהמלח יתפזר בו באופן אחיד ולא יבוא במגע ישיר עם השמרים שנוסיף בהמשך (מאחר ומגע שכזה יהרוג את השמרים ויפריע לתפיחה). מוסיפים את השמרים ומערבבים באותו האופן. אם המתכון דורש מצרכים יבשים נוספים, כגון סוכר, אגוזים, זיתים וכד', מוסיפים אותם אחרי השמרים ומערבבים את התערובת היטב.
כדאי שלא להכניס לקערה את כל כמות הקמח שבמתכון, ולהשאיר כחצי כוס שתתווסף בשעת הלישה, אם יהיה בכך צורך.
מוסיפים לתערובת את הנוזלים, שהם בד"כ מים, אך יכולים לכלול גם את המחמצת, שמן, סילאן, דבש, בירה, חלב וכדומה. מערבבים היטב את התערובת, בעזרת כף מעץ, עד לקבלת עיסה דביקה.
מניחים את העיסה שנוצרה על משטח מקומח היטב ולשים בעזרת הידיים, עד שהבצק רך וגמיש. יש ללוש בעזרת שורש כף היד, בתנועות קצובות ובכיוון אחיד. אם הבצק דביק מדי לעיבוד, מוסיפים מעט מהקמח שהשארנו בצד. בד"כ, לישה במשך כעשר דקות עד רבע שעה תספיק ליצירת בצק איכותי.
לאחר הלישה, אוספים את הבצק לכדור ומניחים בקערה גדולה ומשומנת. מגלגלים את הבצק בקערה, כך שיכוסה בשמן מכל צדדיו ומכסים את הקערה בניילון נצמד או במגבת לחה. מניחים במקום מוגן מרוח וממתינים.
הבצק אמור לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו. משך זמן התפיחה תלוי בגורמים רבים ובהם הקמח שבו השתמשנו, אחוז השמרים בבצק, אחוז הסוכרים בבצק וטמפרטורת החדר. מניסיוני, בד"כ שעה וחצי עד שעתיים הן זמן מספיק לרוב סוגי הבצק, אבל בכל מקרה מומלץ להמתין עד שהבצק תופח כראוי (כלומר מכפיל את נפחו), ולא לעבור לשלב הבא כי "עבר הזמן".
עם זאת, חשוב מאוד להיזהר ממצב של תפיחת יתר, שיתבטא בכך שהבצק "קורס" לתוך עצמו ובטעם מריר של הלחם.
בתום התפיחה הראשונה, מוציאים את הבצק מהקערה ומשטחים אותו על משטח העבודה. לוחצים על הבצק, ע"מ להוציא מתוכו את האוויר שהצטבר בו. מחלקים את הבצק למספר החלקים הרצוי, ומעצבים מכל חלק כיכר לצורה הרצויה.
מניחים את הכיכרות על תבנית עם נייר אפיה או מרדה מקומח, ומכסים במגבת או בניילון נצמד.
מניחים את הכיכרות לתפוח, עד שיכפילו את נפחן. בד"כ, משך התפיחה השנייה קצר ב-50-40% ממשך התפיחה הראשונה, כך שלבצק שתפח במשך שעתיים בתפיחה הראשונה תידרש כשעה בתפיחה השנייה. עם זאת, גם במקרה זה מומלץ להסתמך על מראה עיניים ולא על השעון. גם בתפיחה זו, חשוב להישמר מפני תפיחת יתר, שתפגע במרקם הלחם ובטעמו.
לפני הכנסת הכיכרות לתנור, כדאי לחרוץ בהן מספר חריצים בעזרת סכין חד. החריצים מאפשרים ללחם לתפוח בתנור מבלי לקרוע את הקרום, ויוצרים מגוון מרקמים בקרום הלחם. ניתן להשתמש בכל סכין חדה ולא משוננת למטרה זו, אני ממליץ להשתמש באיזמל מנתחים, בתער או בסכין יפנית. ניתן לחרוץ בחלק העליון של הכיכר או בצדדיה. חשוב לבצע את החריצה במהירות ומבלי להתעכב.
אם רוצים, ניתן לזגג את הכיכרות במגוון חומרים, כגון מים, חלב, שמן וכד'. הזיגוג משפיע על מרקמו של קרום הלחם ועל טעמו, בהתאם לחומר שבו משתמשים. כמו כן, ניתן לפזר על הזיגוג הרטוב תוספות שונות, כמו סומסום, פרג, גרעיני פשתן וכיוב'. את הזיגוג והציפוי מבצעים ממש לפני הכנסת הכיכרות לתנור, בעזרת מברשת מתאימה (עדיף מברשת סיליקון).
את התנור מחממים מראש (בד"כ עשר דקות לפני הכנסת הכיכרות) לחום הנדרש במתכון.
כדאי להניח על תחתית התנור תבנית ריקה, וממש לפני הכנסת הכיכרות לשפוך עליה כוס מים קרים, ליצירת אדים בחלל התנור. האדים יאריכו את משך חיי השמרים בבצק ויעזרו ללחם לתפוח היטב בתנור. כמו כן, הלחות מעניקה פריכות לקרום הלחם.
לחם נאפה בחום גבוה, לרוב לא פחות מ-210 מעלות, וזמן האפייה הוא בד"כ 35-45 דקות. ניתן לדעת אם לחם מוכן ע"י הקשה על התחתית שלו: צליל חלול מסמן שהכיכר אפויה היטב וניתן להוציאה.
במידה להלחם נאפה מהר יותר בחלקו העליון מאשר בתחתון, ניתן להניח מעליו רדיד אלומיניום ולהמשיך באפייה.
לאחר הוצאת הלחם מהתנור, יש להניח את הכיכרות על רשת ולצנן במשך עשר דקות לפחות. בשלב זה הלחם עדיין ממשיך להתעצב ולהיאפות. רק לאחר שהלחם התקרר מעט, ניתן לאכול אותו.
scrolling="no" frameborder="0"
style="border:none; width:450px; height:80px">
Amazing
Very nIce work
Awesome Article
THis is really very nice article
https://www.shorelinemarineconstruct.com/
Great Work
I have to confess that most of the time I struggle to find blog post like yours, i m going to folow your post.
amazing article
i would like to say this is an amazing article. thank you and keep doing it.
enjoyed your stories
Learned a lot from your article post and enjoyed your stories. Thanks
PEXA perth
Impressed!
Thanks for this! vacation rental lake havasu arizona
vacation rental lake havasu arizona
Amazing
Thanks for this! "Mold inspection and removal near me"
"Mold inspection and removal near me"
Amazing
Thanks for this! "Handyman edwardsville"
Thanks for sharing this tips
Thanks for sharing this tips on how to make a bread Concrete Patio Burlington
Good work Dishwaser repair
Good work Dishwaser repair service Overland
generic tadalafil united states
1986; 73 751 4 buy cialis online overnight shipping
Great work
Thank you for sharing this recipe.
buy junk cars lawrence
Sourdough is awesome
thanks for sharing
cialis store
https://buylasixshop.com/ - lasix online uk
Thanks a lot
Thanks for sharing this recipe and it's step by step procedure. You make it look so easy that I'm willing to try it. I hope mine turns out great
ss
Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place..
ss
Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web!..
Would just like to say thank
Would just like to say thank you to hobart roofing contractors for their help in getting my roof restored. I was so stressed about dealing with this project but they made this roofing job easy and
cheap. thank you check them out here
Educational
I'm not an expert baker but I think kneading is the most laborious among the stages. I hope I'm correct. Anyway, thank you for sharing this educational content. Also, if you need the best fencing in McAllen, TX, please contact us at http://mcallenfencing.com/.
Cool Info
The stages or the process of making bread you shown here is on point. Though it's more of a basic but at least learning from it is essential. Cool info and thanks for sharing. By the way, please feel free to visit our website at Boulderdecorativeconcrete.com, we provide high-quality, affordable concrete services for residential used and commercial application.
תכנית האפיה
האם אתה אופה את הלחמים בטורבו או רגיל?
בתכנית רגילה
בתכנית רגילה
פיזור פרג
מדוע הפרג לא נתפס בקרום הלחם ונושר בסיום האפיה? למרות שאני מצפה בשמן?nsug ,uxp, vkj
בגלל שאת מצפה
בגלל שאת מצפה בשמן... תצפי במים או ברביכה של מים וקמח/קורנפלור.
שאלה לגבי זמן האפייה
שאלתי היא כזאת : כל המתכונים ללחם שראיתי מדברים על כ- 40 דקות אפייה. אני מכינה לחם שאור מכוסמין, שיפון ושעורה. הלחם נאפה מהר מאוד ומתחיל להישרף גם מלמעלה וגם מלמטה לאחר כ12-15 דקות.
התנור שלי הוא "רוסייר" ישן נושן שאופה כל בזמן מהיר ביותר
הלחם יוצא טוב, אבל לא מושלם. ניסיתי לשים אלומניות ולהשאיר חצי שעה אבל הוא יצא יבש.
האם להוריד טמפרטורה ולאפות זמן רב יותר ?
תודה מראש
נשמע שאת אופה על טורבו?
יש מצב שאת אופה על טורבו?....
מדריך לסופגניות
מתי תפרסם מדריך\מתכון לסופגניות?
אחד מהמאפים שקשה מאוד להצליח בהכנתו.
אשמח אם תפרסם משהו מוצלח.
אולי לפני חנוכה
אולי לפני חנוכה ;-)
לצערי, אין לי כרגע זמן להתנסות במתכונים, אז קצת סבלנות...
בצק שהוקפא לאחר תפיחה ראשונה
האם ניתן להקפיא ולהפשיר לחם לאחר תפיחה ראשונה ולאפשר לו לתפוח תפיחה שניה המקרר/ החוץ ולאחר מכן להכניס לתנור. האם ניתן? לא יקלקל את הטעם?
הקפאת בצק
בהחלט ניתן להקפיא את הבצק, לשם המשך אפיה בשלב מאוחר יותר. הטעם לא אמור להפגע.
שמרים בהקפאה...
לדעתי ומנסיוני, השמרים מתים בפריזר ולכן לא יתפח לך הלחם אחרי ההקפאה, אתה יכול לאפות את הלחם חצי אפייה ואז להקפיא אותו, חשוב להקפיא אותו מהר (פחות משלוש שעות, יש פריזרים מיוחדים בשביל זה) אחרת יווצר לך פס של קרח בצורה של עיגול מתחת לקשה של הלחם. לחלופין אתה יכול להכניס את הלחם למקרר אבל קח בחשבון שהתסיסה במקרר גורמת ללחם להיות יותר חמוץ.
יתפח, יתפח... אל
יתפח, יתפח...
אל חשש, אצלי יש "פק"ל פיצה" בפריזר, שכולל כדורי בצק, רוטב ביתי וגבינות - כולם קפואים (בנפרד, כמובן).
הצלחתי אפילו "להחיות" בצק אחרי הפשרה במיקרו - אבל כאן צריך עדינות וזהירות גדולים...