המלצות

המלצות

אתרים מומלצים

אתרים מומלצים

שטיבל

האתר הרשמי של טחנת הקמח שטיבל. כולל מידע רב ומפורט על סוגי הקמח השונים שהחברה מייצרת, עצות לאפייה וכן מאגר מתכונים גדול.

The Fresh Loaf

אתר קהילתי, המוקדש לאפיית לחם מסוגים שונים. באתר ניתן למצוא מתכונים, עצות, בלוגים של אופים ועוד.

King Arthur Flour

אתר המתכונים של טחנת הקמח האמריקנית King Arthur Flour, הכולל מתכונים רבים מאוד של מאפים שונים, מלווים בהסברים ובתמונות מאירות עיניים.

A Year In Bread

בלוג המשותף לשלושה אופים חובבים, המציגים שלושה מתכונים חדשים בכל חודש. המתכונים מלווים בהסברים ממצים ובטיפים לאפייה מוצלחת.

Wild Yeast

בלוג המוקדש לאפיית לחמים המבוססים על שאור.

י. גוטליב

אתר חברת י. גוטליב, המספקת ציוד למאפיות וקונדיטוריות.

אייל קרן - צילום

אתר הבית של הצלם אייל קרן, הכולל צילומי מזון ומאמרים מעניינים בנושא..


מאפיית לחמים - סודות האפייה הביתית

אוסף עצות והסברים לגבי אפיית לחם בבית, מאת צוות מאפיית "לחמים" התל-אביבית.


Breadtopia

אתר הדרכה לאופי לחם, כולל סרטונים מפורטים, מתכונים וטיפים.


El-Mago

חברה המייבאת תנורי אבן ייחודיים מספרד וכן אביזרי אפייה נוספים.

 

 

 

ביקורת ספר: The Bread Baker's Apprentice

The Bread Baker's Apprentice

מאת פטר ריינהרט (Peter Reinhart)
הוצאת Ten Speed Press

The Bread Baker's Apprenticeאם ישנו ספר הראוי לתואר "התנ"ך של אפיית הלחם", זה כנראה הספר The Bread Baker's Apprentice. מאז צאתו לאור, בשנת 2001, זכה הספר בפרסים רבים, צבר עשרות אלפי מעריצים ברחבי העולם, ומחברו פטר ריינהרט הפך למעין גורו עולמי של אפיית הלחם.

והאמת? מגיע לו. ריינהרט, מורה לאפייה באקדמיות לבישול נחשבות בארה"ב, ניגש לכתיבת הספר בכוונה לכתוב ספר לימוד ולא ספר מתכונים והדבר ניכר בכל עמוד ועמוד. מאוד חשוב לו שהקורא יבין את המבנה הביולוגי של החיטה, את הדרך לבחון מתכון ע"פ היחס שבין מרכיביו השונים, מהי הדרך הנכונה לקיפול בצק או את ההיסטוריה של הלחם. למעשה, מבין 285 עמודי הספר, לא פחות מ-107 עמודים מוקדשים לחומר רקע, לתיאוריה של אפייה ולשיטות כלליות.

אבל אין סיבה לבהלה. ריינהרט מתגלה בספר כמי שמצטיין בהוראה לא פחות מאשר באפייה. הספר כתוב בשפה נעימה, פשוטה וברורה ותוך הימנעות מרבית מכניסה לניסוחים מקצועיים מורכבים. ריינהרט מכוון את הספר אל האופה הביתי ומספק הסברים מצוינים לגבי האופן שבו יש לפעול, על מנת להוציא את המקסימום מהכלים שיש בבית הממוצע ומהשיטות שניתן להפעיל בו.

הספר כולל כעשרים מתכונים מסוגים שונים – החל בלחמים צרפתיים בסיסיים, דרך מאפים מתוקים, פיצות ועד ללחמי שאור מושקעים. המספר אולי נראה נמוך, אבל לדעתי הוא מספיק בהחלט – מה גם שחלק גדול מהמתכונים כוללים הסברים לגבי יצירת וריאציות נוספות שלהם. המתכונים עצמם מוסברים בבהירות ומלווים בהערות ובהנחיות מרחיבות במידת הצורך. לאחר שניסיתי חלק גדול מהמתכונים שבספר, אני יכול להעיד על כך שהתוצאות המתקבלות ממילוי הוראותיו של ריינהרט הן בהחלט משביעות רצון.

אם ישנם חסרונות בספר, הרי הם עצם העובדה שהוא טרם תורגם לעברית, שהמידות המופיעות בו הן אמריקאיות (כלומר אונקיות למשקל, פרנהייט לחום) ושאין להשיגו בארץ באופן סדיר. למי שלא נרתע מבעיות אלה, אני ממליץ בחום רב להקליק על חנות הספרים הוירטואלית האהובה עליו ולהזמין את הספר. לא תצטערו.

 

ביקורת ספר: לחם בבית

לחם בבית: המדריך המלא לאפייה ביתית

מאת אורי שפט
הוצאת á point books

לחם בבית"לחם בבית" נכתב על ידי אורי שפט, בעליה של מאפיית "לחמים". הספר מבקש להקיף את מכלול הידע הנחוץ לאפייה ביתית, החל במתכונים וכלה בשיטות לישה ועיצוב הכיכר.
הספר כולל שלושים וחמישה מתכונים, המחולקים לקטגוריות באופן שרירותי מדי, לטעמי. המתכונים עצמם מוצלחים מאוד ומניבים תוצאות דומות לאלה המוצגות בספר, והם כתובים בצורה די ברורה, תוך ציון המשקל של כל מרכיב ותחושת הבצק בכל שלב. עם זאת, כדאי לדעת שהמתכונים עברו התאמות, כך שהמתכון (המצוין) ללחם הטוסקני, לדוגמא, כולל מלח (בניגוד ללחם הטוסקני מסורתי) והבגט, אף שהוא טעים מאוד, אינו בדיוק ה"דבר האמיתי". בספר יש גם מתכון ליצירת שאור, אך אין מתכונים ללחם שעושה בו שימוש, או הסבר לגבי המרת השמרים בשאור – וחבל.
הספר מעוצב לעילא וללא ספק מדובר באחד מספרי האפייה היפים שיצאו לאור בארץ. מלבד לצילומים היפיפיים של דניאלה לילה, כולל הספר גם איורים מקסימים מאת יזהר כהן, דבר חריג בספרי בישול.
לסיכום, מדובר בספר המהווה תוספת מכובדת למדף הספרים של כל אופה ישראלי. אפייה נעימה!

 

ביקורת ספר: לחם ומאפים ביתיים

לחם ומאפים ביתיים

מאת אבנר לסקין
הוצאת ידיעות ספרים

לחם ומאפים ביתייםספר זה נועד להדריך את הקורא בהכנת לחם ומיני מאפים אחרים במטבח הביתי. הספר כולל כ-65 מתכונים, הכוללים מתכונים ללחמים, למאפים מתוקים (בריוש, קרואסון וכד') ולפיצות. כן כולל הספר מתכון לשאור וטיפים שונים לעבודה.
כל המתכונים שבספר מצריכים שימוש במערבל חשמלי בעצמה של 800 ואט ומעלה. למרבה הצער, הדבר אינו מצוין על גבי הכריכה וגיליתי זאת רק לאחר הקנייה.
לדעתי, חסרים בספר פרטים רבים. אין בו כל התייחסות לגבי לישה ידנית (למעט הצהרה כי לישה במערבל עדיפה על לישה ידנית), לגבי אופי הבצק שנוצר, מראהו, דחיסותו וכיוב'. כמו כן, חסרו לי הוראות פשוטות, כגון הנפח אליו אמור הבצק להגיע בגמר תפיחתו.
הטענה העיקרית שלי בנוגע לספר, היא שאף אחד מהמתכונים אותם ניסיתי לא יצא דומה לתמונה או לתיאור הלחם במתכון. ייתכן והדבר באשמתי, אבל ניסיון עם ספרי אפייה אחרים הניבו תוצאות טובות בהרבה.
הספר הזה אכזב אותי. הוא לא העשיר את הידע שלי באפייה והמתכונים המופיעים בו אינם מוצלחים, לטעמי. לסיכום – אפשר לוותר.

 

ביקורת ספר: ספר לחם וגם עוגות ועוגיות

ספר לחם וגם עוגות ועוגיות

מאת הילית רינון-חמו
הוצאת הבית הטבעי

ההמלצה נכתבה ע"י הגולש "אמיתי"

ספר לחםכשנכנסתי לראשונה לאתר הנחתום ועברתי על המתכונים השונים ובין דפי הפורום, החלטתי גם להיכנס גם ל"המלצות". נדהמתי לגלות כי ספר של הילית רינון-חמו אינו מוזכר כלל. שלחתי מייל לשלומי וביקשתי להמליץ על ספר. הנה המלצתי.
"ספר לחם וגם עוגות ועוגיות" הינו ספר הלחם השני שהיה ברכושי. על הספר הראשון אין מה להרבות במילים. גם על השלישי (ואילך) אין מה להרבות במילים. סיפרה של הילית נתן את הטון בכל הקשור לבצקים במטבחי מאז שנחת על משטח העבודה שלי בדירה שכורה קטנה בחיפה.
הספר מתחיל בהסברים בסיסיים על חומרי גלם, כלי עבודה, שלבים לישה, עיצוב ויצירה של לחם ולאחר מכן ניגש למלאכת הקודש.
הספר מחולק לפרקים: לחמים לבנים, חצי מלאים, מלאים, לחמניות, לחמים מהירים ללא שמרים, מאפי שמרים מתוקים, עוגות בחושות ועוגיות.
מרבית המתכונים מתבססים על חומרי גלם ותוספות סטנדרטיות הניתנים להשגה בכל סופר מרקט גדול בימינו (הדבר היחיד שהתקשיתי פעם להשיג הוא פיסטוקים לא קלויים אותם הייתי צריך ל"לחם איטלקי עם פיסטוקים"). כל המתכונים מלווים בתצלומים "תומכים": או פירוט שלבי ההכנה אם מדובר בתהליך סבוך (באגט/קרואסון) או בתמונת התוצאה הסופית כדי להמחיש "למה התכוון המשורר". כמו כן מלווה כל מתכון בהסבר קצר לגבי הלחם: מה הטעם הצפוי להתקבל, הצעות לניסויים עתידיים (את פוקצ'ת קמח תירס טרם ניסיתי להכין בכיכר למרות שהבטחתי לעצמי לנסות כבר הרבה שנים)
מספר גדול יחסית של מתכונים (בערך 40%) משתמשים במחמצת כלשהי, כך שמדובר בתהליך ארוך יחסית להכנת לחם, אם כי התוצאה מאוד מספקת.
ההערה היחידה שיש לי הינה לגבי חוסר אחידות (לעיתים) באופן נתינת הכמויות: לעיתים במשקל, לעיתים בנפח ולעיתים שילוב של שניהם.
כשאני יושב עכשיו וכותב ביקורת על הספר אני רואה בו את הדרך אותה עברתי באפיה, השלבים השונים בהם התפתחתי, מהלחמים הלבנים הקלים, דרך בצקי השמרים המתוקים והעוגיות ועד ללחמים המלאים הכבדים. השארתי את חותמי על כל עמוד ועמוד (כמעט) כתמי שומן, שאריות קמח ובצק, שרבוטים והערות בעפרונות, עטים וטושים המכילים מילות רמז לגבי ההכנה הבאה בתוספת אזהרות. ועדיין יש כמה מתכונים שטרם ניסית ומרחפים להם אי שם בהבטחה להרפתקה חדשה: לחם תפוחי אדמה הונגרי, בגט אמיתי ולחם דלורית.
ומילה אחת לפני סיום: כולי קנאה באלו שעדיין לא קראו ספר זה. איזה עולם חדש ומלהיב עומד להתגלות בפניכם. כולי קנאה.

 

ביקורת ספר: על הלחם לבדו

על הלחם לבדו: לחם מתוך התנור הביתי

מאת סמדר זורע-ברמק
הוצאת כינרת

על הלחם לבדונתחיל בסוף: "על הלחם לבדו" הוא, לדעתי, ספר מתכוני הלחם המוצלח ביותר הקיים כיום בעברית. המחברת, סמדר זורע-ברמק, היא אופה חובבת, אשר כתבה את הטור (המומלץ) "נשואה למאפיה" באתר וואלה! אוכל ותרמה מתכונים ועצות רבות שם ובפורום האוכל של האתר.
הספר כולל כ-90 מתכונים שונים, רובם ללחם וחלקם הקטן למיני מאפים שונים (בריוש, קרואסון וכד'), המחולקים ל-10 פרקים. מלבד מתכונים כולל הספר מבוא, המלמד שיטות אפייה והסבר מפורט לגבי הכנה ושימור שאור. כמו כן משופע הספר בעשרות עצות שהמחברת מביאה מניסיונה העשיר.
לדעתי, יתרונו הגדול של הספר הזה הוא באופן כתיבתו. סמדר כותבת בסגנון מוקפד, ברור וקולח, המקל על הבנת המתכונים ותורם להשגת תוצאות איכותיות. הספר מתאים בהחלט לאופים מתחילים, ומכיל מתכונים המתאימים לרמות שונות – מלחמים בסיסיים ופשוטים ועד ללחמי שאור מושקעים, המותפחים במשך יומיים.
המתכונים עצמם מצוינים ברובם. עבודה בהתאם להנחיות שבספר מניבה לחמים שנראים בדיוק, אבל בדיוק, כמו הלחמים המופיעים בצילומים שבספר (מאת דני לרנר).
לסיכום, אם אתם מתכוונים לקנות רק ספר אחד על אפיית לחמים, "על הלחם לבדו" הוא הספר בשבילכם.

 

ביקורת: סכין לחם ווסטהוף

ביקורת: סכין לחם ווסטהוף Gourmet

האנשים הטובים ב"סושף" שלחו לי לבדיקה סכין לחם/קונדיטור מסדרת Gourmet של חברת ווסטהוף-דרייצק (Wüsthof Dreizack). ווסטהוף, שמפעליה נמצאים בעיר הגרמנית סולינגן, היא חברה ותיקה מאוד, המייצרת סכינים למעלה ממאתיים שנה. החברה נהנית ממוניטין מצוין ונחשבת לאחת מיצרני הסכינים המובילים בעולם כיום.

ביקורת סכין לחם wusthof

הסכין עצמו, מדגם Gourmet 4517/26, הוא בעל להב משונן באורך 26 ס"מ. ידית האחיזה נוחה למגע ובגודל המתאים גם לבעלי כף יד גדולה יחסית. החומר ממנו עשויה הידית אמור למנוע ממנה להיפגם מחשיפה מקרית לחום המטבח (כפי שגיליתי בעבר, די מתסכל לזרוק סכין טוב בגלל שהידית נמסה). הסכין קל משקל ומאוזן היטב ביד.

ביקורת סכין לחם wusthof

הלהב המשונן, באופן לא מפתיע, חד. מאוד. הסכין התמודד בקלות עם הלחם שהוצב בפניו, בין אם כיכר טרייה שרק יצאה מהתנור, או בגט יבשושי בן יומיים. היתרון הגדול שמצאתי בסכין זה, הוא היכולת לפרוס פרוסות דקות מאוד בקלות, דבר שהתקשיתי לעשות עם סכינים אחרים.על פי היצרן, הסכין מתאים גם לפריסת עוגות ומאפים עדינים אחרים.

ביקורת סכין לחם wusthof

המבחן האמתי לסכין הוא אורך החיים שלו. הסכין הקודם שלי, לדוגמה, שימש אותי נאמנה במשך כשלוש שנים, עד שכתמי חלודה החלו להופיע על הלהב. בסכין הזה זה לא אמור לקרות: לטענת היצרן, העובדה כי הסכין מחושל מסגסוגת מיוחדת של פלדת אל-חלד, ומיוצר תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת, מבטיחים כי הוא יישאר חד וללא כתמים לאורך שנים. העובדה שהסכין מגיע עם אחריות ל-25 שנה, מעידה על כך שעבור ווסטהוף, "תמיד חד", היא לא רק סיסמה שיווקית... בכל מקרה, ימים יגידו.

. ביקורת סכין לחם wusthof

לסיכום, מדובר בסכין מרשים, שבהחלט ראוי להצטרף לארגז הכלים של חובב הלחם. החיסרון העיקרי שמצאתי בו הוא מחירו, אבל אם זה סכין הלחם האחרון שתרכשו, גם הוא משתלם...

ביקורת סכין לחם wusthof

לדף המוצר.
לדף מותג ווסטהוף-דרייצק.