כלים לאפיית לחם

קריאה בספרי מתכונים ובאתרים מעלה רשימה מכובדת של כלים ועזרים המשמים באפיית לחם. מניסיוני, מעטים הם הכלים ההכרחיים באמת, כלים רבים הם בגדר המלצה ("nice to have") ועל חלקם ניתן לוותר.
ברשימה זו אסקור את הכלים הנפוצים והמומלצים באפיית לחם ביתי.

נפה

פריטי חובה

תנור
זה אולי נשמע ברור מאליו, אבל אי אפשר לאפות בלי תנור... כל תנור אפייה יכול לשמש באפיית לחם, כשמומלץ לשפר תנורים ביתיים פשוטים ע"י הוספת אבן אפייה.

קערה
את הבצק כדאי להכין בקערת פלסטיק גדולה, מהפשוטות ביותר שישנן. יש לא מעט המלצות לגבי קערות עץ מיוחדות לבצק, אך לדעתי הן אינן שוות את מחירן. מומלץ להימנע משימוש בקערות מתכת (אלא אם לשים במיקסר, שם נשתמש בקערה של המכשיר בלי קשר לחומר ממנו היא עשויה).

נפה
חשוב לנפות את הקמח לפני הוספתו לבצק. מעבר לסיבות ההלכתיות לדבר, הניפוי מונע חדירת חומרים זרים לבצק (כגון אבנים קטנות או חתיכות קליפה, שלפעמים נמצאות בקמח) וגם "מאוורר" את הקמח ומאפשר ערבוב אחיד של החומרים. אגב, קמח אורגני חובה לנפות!
יש בשוק מגוון נפות, החל בנפות הפלסטיק הזולות והפשוטות וכלה בנפות יד מכאניות ממתכת.

מפיות בד
כל מפית בד מאיכות סבירה תצלח למלאכה. אני מעדיף מפיות מבד גס וחלק (כמו פשתן) ולא מגבות מטבח, הנוטות להידבק לבצק.

מערוך
חובה להצטייד במערוך, אבל אין סיבה לבזבז - כל מערוך עץ פשוט יצלח למלאכה. אגב, בעת הצורך גם גליל של ניילון נצמד יעשה את העבודה...

מברשת לזיגוג
מברשת המשמשת למריחת הזיגוג (מים, ביצה, שמן וכיוב') על פני הכיכר. אני ממליץ להשתמש במברשת סיליקון, למרות מחירה הגבוה יחסית, מאחר והיא עדינה מכדי לפצוע את הכיכר התפוחה ואינה מתקשה עם הזמן. בכל מקרה, כדאי להימנע ממברשות בעלות שערות מפלסטיק – אלה רק יזיקו ללחם.

סכין לחריצה
אפשר למצוא סכינים ייעודיות לחריצת פני הכיכר בחנויות המתמחות וברשת (חפשו את המילים "bread scorer"), אך למעשה כל סכין חדה מאוד תתאים. לדעתי, אפשר בהחלט להסתפק בסכין חיתוך ("סכין יפנית") פשוטה, בתנאי שמקפידים לשמור על ניקיון הלהב לאחר השימוש.

מגרד בצק, כפיות מידה ומפית

פריטים מומלצים

אבן אפייה
ללא כל ספק, את התרומה הגדולה ביותר ללחם שנאפה בבית נותנת "אבן האפייה", שהיא לבנה מאבן שמוט. האבן אוצרת את החום בתוכה ומאפשרת לתנורים ביתיים פשוטים להגיע לטמפרטורות גבוהות ואחידות יותר. אם יש כלי אחד שכל חובב אפייה חייב לעצמו, זו אבן האפייה.
אגב, ניתן להחליף את האבן באריחי קרמיקה, אבל במקרה שכזה יש לוודא היטב כי מדובר בקרמיקה לא מזוגגת ולא צבועה, מחשש לשחרור חומרים רעילים לחלל התנור בזמן האפייה.

מאזניים
לחם טוב הוא תוצאה של "משחק" ביחס שבין המרכיבים השונים שבו. לכן, ע"מ לקבל תוצאות עקביות מפעם לפעם, מומלץ להצטייד במאזני מטבח אמינים. לרוב האופים, מאזניים המסוגלים לשקול עד 500 גרם בבת אחת יספיקו בהחלט. הפרפקציוניסטים שביניכם יכולים להצטייד במאזניים דיגיטאליים מדויקים במיוחד. בכל מקרה, כדאי למצוא מאזניים המציינים את המידות גם בשיטה המטרית (גרמים) וגם בשיטה האמריקאית (אונקיות), מאחר ומתכונים רבים ברשת (ובספרים) כתובים בהתאם לשיטה השנייה.

סט כפיות מידה
מאותה הסיבה, מומלץ בחום לרכוש סט כפיות מידה, שיאפשר לכם לדעת כי "כף שמרים" מכילה את אותה הכמות בכל מתכון.

מגרד בצק
מדובר בכלי נחמד ושימושי, המקל על חיתוך הבצק ועל הרמתו. בנוסף, מגרד הבצק (dough scrapper באנגלית) מסייע מאוד בשלב הניקוי שאחרי הלישה. הכלי אינו חובה, אבל אני ממליץ בחום להצטייד באחד, אם מוצאים.

מתז
מתז גינה פשוט ("שפריצר"), שקונים בכל משתלה או חנות למוצרי גינון, יסייע לכם לשמור על הלחות בתנור בזמן האפייה. הוצאה לא גדולה ומשתלמת.

סיר אפייה
מעין "טאבון חשמלי", סיר אלומיניום הכולל מכסה ובו גוף חימום. מעולה לאפיית פיתות, לאפות ושאר לחמים הדורשים מכת חום עזה וקצרה. ניתן להשיג בשווקי הארץ, במגוון גדלים ובמחירים סבירים.

סיר חרס
ניתן לאפות לחם גם בסירי חרס, כדוגמת אלה המשמשים לאפיית תפוחי אדמה.

פריטים נוספים

כוס מידה
ניתן לרכוש כוס מידה, שעל דופנותיה סימונים למשקל החומרים השונים (מים, קמח, שמן וכד') בנפח נתון. לדעתי, עדיף להשקיע במאזניים טובים ולחסוך את הצורך בכוס המידה.

קערת התפחה
קערה ייעודית להתפחת כיכר הלחם לאחר עיצובה, שמטרתה להקנות לקרום הלחם צורה ומרקם מיוחדים. לדעתי, מדובר בבזבוז כסף, במיוחד כש"סתם" סלסלת נצרים בגודל מתאים תעשה את המלאכה לא פחות טוב.

מדחום לבצק
יש אגף שלם של אופים שנשבעים שלחם לא יכול להצליח בלי מדידה מדויקת של טמפרטורת הבצק בכל שלב ושלב. אני, אישית, לא מקבל את הגישה הזו (לפחות בכל האמור באפייה ביתית) ולכן לא רכשתי מדחום ייעודי.

קערות התפחה ייעודיות

מדוע מומלץ שלא להשתמש בקערת מתכת?

יש לי קערת נירוסטה ענקית ונוח מאוד לערבב בה וגם להתפיח.. מה הסיבה שמתכת איננה מומלצת?

מאחר ומתכת

מאחר ומתכת מוליכה חום - היא עלולה להשפיע על זמן התפיחה.

מה עם מגש להכנסת והוצאת פיצה?

אתם לא משתמשים באחד בשביל להחליק את הכיכר ל אבן השמוט? זה נראה לי הכי נוח.. אני מחפש לקנות אחד אשמח לעיצה ודעה בעניין. תודה

מניסיון - הכי

מניסיון - הכי פשוט (וזול) להשתמש בחתיכת קרטון עבה שנחתכה למידות אבן האפייה.

שאלות של מתחילים

שני דברים בעמוד זה גרמו לי לחשוב שאולי אני עושה משהו לא לגמרי נכון -
הראשון: באפיית לחם עוד לא יצא לי להיזדקק למערוך, למען האמת אפילו בלחם השזיפים, בו כתוב לרדד את הבצק, שיטחתי את הבצק בזהירות בידיים (אחרי התפחה ראשונה). אם כן - לרדד ממש? לא לפחד על הבצק שעבר תפיחה ראשונה?
השני: איש מעולם לא לימד אותי לנפות - חשבתי שפשוט מעבירים את כל כמות הקמח דרך נפה - תהליך מהיר ופשוט. אבל השיחה בעמוד זה גרמה לי לחשוב שמשהו מתפספס - היש טכניקת ניפוי נכונה?

תודה :-)

1. אם אתה מסתדר

1. אם אתה מסתדר בלי מערוך - אשריך ;-)
2. הניפוי אינו מסובך ואין שיטה מיוחדת לשם כך. הטיפ שניתן כאן, עם הסכינים, פשוט מאיץ את התהליך.

שאלה לגבי אבן

קודם כל, כל הכבוד על האתר המעולה.
שאלה - איך מעבירים את הבצק ממשטח ההתפחה לאבן, מבלי שצורת הכיכר תתקלקל?
תודה

מניחים את הבצק

מניחים את הבצק (על נייר אפייה) על מרדה כבר בשלב ההתפחה השנייה,ו"מחליקים" את הבצק, עם הנייר עליו הוא יושב, לאבן.
בתור מרדה ניתן להשתמש בחתיכת קרטון בגודל המתאים.

טיפ לניפוי בנפה צפופה

אפשר לחסוך זמן רב בניפוי אם מכניסים ביחד עם הקמח שני סכיני אוכל רגילים. הקמח פשוט עובר תוך שניות!

טיפ מצוין, תודה!

בדקתי את העניין - אכן עובד!

באיזה סוג של

באיזה סוג של נפה? ואיך בדיוק?

נפת משי

נפת משי (הגדולות מהפלסטיק). פשוט להניח שני סכיני אוכל רגילים (לא חדים במיוחד) בתוכה יחד עם הקמח ולנפות כרגיל.

נפה חשמלית- אוצר!!

ממליצה ב ח ו ם לקנות נפה חשמלית, אני מאוד מקפידה על ניפוי בנפת משי, צפופה במיוחד. ואני אופה חלות נהדרות כל שבת ושבת. וכשהייתי צריכה לנפות בנפה ידנית, התייאשתי עוד לפני שהתחלתי כי זה פשוט תהליך ארוך ומייגע, גם סכינים ומזלגות בתוך הנפה לא עזרו לי..
עד שהשכלתי לרכוש נפה חשמלית ממשי, צפופה ביותר, מה שנקרא למהדרין... הוצאה של מקסימום 150 ש"ח, בחרתי להוסיף גם נפה לקמח מלא, ואני פשוט מ ר ו צ ה !!! תוך 2 דקות וסיימתי לנפות, פשוט מדהים!!
אז אם יש סיבה שלא התייאשתי מהאפייה, זה רק בגלל זה
נסו ותראו..
כרמית