לחם "שובר שיניים"

לחם שאור חמצמץ, אוורירי יחסית וטעים מאוד. הסיבה לשם המוזר נובעת מהציפוי הפריך של הלחם ובעיקר בגלל שאת השם המקורי, "לחם בורגול ובירה", מאוד קשה להגיד מהר...

לחם שאור בירה ובורגול

לחם שאור בירה ובורגול

לחם שאור בירה ובורגול

לחם שאור בירה ובורגול

המצרכים

  • 200 גרם שאור
  • 300 גרם קמח לחם כפרי
  • 300 גרם קמח מלא
  • כפית וחצי מלח
  • 2 כפות שמן זית
  • 330 מ"ל בירה, בטמפרטורת החדר
  • 70 גרם בורגול
  • 70 מ"ל מים

לציפוי (לא הכרחי)

  • 85 גרם בורגול
  • 100 מ"ל מים

הוראות הכנה

כשעתיים לפני תחילת הכנת הבצק, שופכים 70 גרם בורגול לקערה קטנה, מוסיפים 70 מ"ל מים ומכסים.

מנפים לקערה גדולה את הקמח המלא ואת הקמח הכפרי. מוסיפים את השמן ואת השאור ומערבבים לעיסה. מוסיפים 300 מ"ל מהבירה ומערבבים עד ליצירת בצק אחיד. במידה והבצק יבש מדי, מוסיפים מעט מהבירה.
לשים את הבצק במשך כחמש דקות. מגלגלים לכדור, מניחים על משטח העבודה ומכסים בקערה הפוכה. מניחים את הבצק למשך כעשרים דקות.

לאחר המנוחה, חוזרים ללוש את הבצק. תוך כדי הלישה מוסיפים את המלח לבצק (לא שכחנו אותו!), רבע כפית בכל פעם. לשים היטב כך שהמלח נטמע בבצק. מוסיפים את הבורגול לבצק תוך כדי לישה, חופן בכל פעם. לשים את הבצק, בסה"כ, כשמונה דקות נוספות לאחר המנוחה. הבצק שנקבל צריך להיות גמיש ורך.

משמנים קערה במעט שמן זית, מגלגלים את הבצק לכדור מהודק בתוך הקערה, כך שיתכסה בשמן מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח, בין שלוש לארבע שעות.
שמים בקערה את הבורגול לציפוי, ומוסיפים לו את המים. מכסים בניילון נצמד.

מוציאים את הבצק מהקערה ולשים קלות, להוצאת האוויר. חוצים את הבצק לשני חלקים שווים ומעצבים מכל חתיכה כיכר מאורכת והדוקה.
מפזרים את הבורגול הלח על משטח העבודה בצורה אחידה. בעזרת מברשת, מושחים את הכיכרות במים ומגלגלים אותן בבורגול, כך שהכיכרות מצופות היטב מכל הצדדים. מניחים את הכיכרות על תבנית, או על מרדה, מכוסה בנייר אפייה בעזרת סכין חדה, חורצים שלושה חריצים אלכסוניים על פני הכיכרות. מכסים במגבת לחה ומתפיחים פעם שניה, עד להכפלת הנפח, כשעתיים.
כשעה לפני האפייה מחממים תנור לחום של 220 מעלות. מניחים על תחתית התנור תבנית ריקה.

לפני הכנסת הכיכרות לתנור, שופכים כוס מים קרים על התבנית שבתחתית, ליצירת אדים. מכניסים את הכיכרות ואופים במשך כשלושים דקות, עד שהכיכרות מקבלים גוון זהוב-חום. חשוב לשים לב שהציפוי נשרף – אם חלקו העליון משחים לפני שאר הכיכר, מכסים את הבצק ברדיד נייר אלומיניום.
מוציאים את הכיכרות, מצננים על רשת כעשרים דקות.
הערה: הציפוי הפריך יתרכך מעט לאחר יום (הלחם לא אמור להתייבש כל כך מהר). ניתן גם לוותר עליו, אם חוששים "לשבור את השיניים"...

בתאבון!

לחם שאור בירה ובורגול

חירוץ הלחמים

שמתי לב שרשמת לחרוץ את הלחמים לפני התפיחה השנייה
וביתר המתכונים אתה לרוב רושם לחרוץ את הלחמים לפני הכניסה לתנור, האם זה משנה את הנראות של הלחם או שיש עוד משהו מאחורי זה?

בלחמי שאור,

בלחמי שאור, לעתים נהוג לחרוץ לפני התפיחה השנייה, במיוחד אם הבצק מותפח זמן קצר יחסית (לשאור).

בלי בירה

שלום רב,
הלחם נראה מעולה. האם אפשר לשים מים במקום בירה היות ואסור לי.
תודה

אפשר - זה כמובן

אפשר - זה כמובן לא יהיה "לחם בירה"...
אשמח לשמוע על תוצאות הניסוי!

קמח לחם כפרי

שלום,
מה זה קמח לחם כפרי? ואם זה משהו ממש ספציפי, במה אני יכולה להחליפו?

פשוט תחפשי קמח

פשוט תחפשי קמח שזה מש שכתוב עליו... ניתן להמיר אותו בקמח לבן.

לחם מגניב....

הכנתי אותו ביום שישי,בשבת בבוקר קמנו אני ואישתי וגילינו ששלושת הקטנקנים שלנו אכלו את כול הציפוי העליון של הלחם כי זה עשה להם כמו פצפצים בפה....היה כיף לראות אותם שמחים ככה...לחם ממש ממש כיפי וטעים...תודה!!