לחם שאור חמצמץ, אוורירי יחסית וטעים מאוד. הסיבה לשם המוזר נובעת מהציפוי הפריך של הלחם ובעיקר בגלל שאת השם המקורי, "לחם בורגול ובירה", מאוד קשה להגיד מהר...
כשעתיים לפני תחילת הכנת הבצק, שופכים 70 גרם בורגול לקערה קטנה, מוסיפים 70 מ"ל מים ומכסים.
מנפים לקערה גדולה את הקמח המלא ואת הקמח הכפרי. מוסיפים את השמן ואת השאור ומערבבים לעיסה. מוסיפים 300 מ"ל מהבירה ומערבבים עד ליצירת בצק אחיד. במידה והבצק יבש מדי, מוסיפים מעט מהבירה.
לשים את הבצק במשך כחמש דקות. מגלגלים לכדור, מניחים על משטח העבודה ומכסים בקערה הפוכה. מניחים את הבצק למשך כעשרים דקות.
לאחר המנוחה, חוזרים ללוש את הבצק. תוך כדי הלישה מוסיפים את המלח לבצק (לא שכחנו אותו!), רבע כפית בכל פעם. לשים היטב כך שהמלח נטמע בבצק. מוסיפים את הבורגול לבצק תוך כדי לישה, חופן בכל פעם. לשים את הבצק, בסה"כ, כשמונה דקות נוספות לאחר המנוחה. הבצק שנקבל צריך להיות גמיש ורך.
משמנים קערה במעט שמן זית, מגלגלים את הבצק לכדור מהודק בתוך הקערה, כך שיתכסה בשמן מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים עד להכפלת הנפח, בין שלוש לארבע שעות.
שמים בקערה את הבורגול לציפוי, ומוסיפים לו את המים. מכסים בניילון נצמד.
מוציאים את הבצק מהקערה ולשים קלות, להוצאת האוויר. חוצים את הבצק לשני חלקים שווים ומעצבים מכל חתיכה כיכר מאורכת והדוקה.
מפזרים את הבורגול הלח על משטח העבודה בצורה אחידה. בעזרת מברשת, מושחים את הכיכרות במים ומגלגלים אותן בבורגול, כך שהכיכרות מצופות היטב מכל הצדדים. מניחים את הכיכרות על תבנית, או על מרדה, מכוסה בנייר אפייה בעזרת סכין חדה, חורצים שלושה חריצים אלכסוניים על פני הכיכרות. מכסים במגבת לחה ומתפיחים פעם שניה, עד להכפלת הנפח, כשעתיים.
כשעה לפני האפייה מחממים תנור לחום של 220 מעלות. מניחים על תחתית התנור תבנית ריקה.
לפני הכנסת הכיכרות לתנור, שופכים כוס מים קרים על התבנית שבתחתית, ליצירת אדים. מכניסים את הכיכרות ואופים במשך כשלושים דקות, עד שהכיכרות מקבלים גוון זהוב-חום. חשוב לשים לב שהציפוי נשרף – אם חלקו העליון משחים לפני שאר הכיכר, מכסים את הבצק ברדיד נייר אלומיניום.
מוציאים את הכיכרות, מצננים על רשת כעשרים דקות.
הערה: הציפוי הפריך יתרכך מעט לאחר יום (הלחם לא אמור להתייבש כל כך מהר). ניתן גם לוותר עליו, אם חוששים "לשבור את השיניים"...
בתאבון!
Thank you
Are you a celebrity? If you are, you will find your name and information on Are you a celebrity? If you are, you will find your name and information on famous celebrities - the database which is open for everyone.
I love to add Best
I love to add Best Caramels
in the recipe.
Nice
This information is incredibly helpful.
אהבה!
אהבה!
re
It looks delicious and yummy
Great Topic
That's looks yummy. Thank you for sharing this recipe.
credit repair germantown
This recipe for Shaor bread
This recipe for Shaor bread sounds intriguing! It sounds like a delightful bread to try!
This looks good with some
This looks good with some tea right now...
Cheap Jordan 4 Reps
at a low price! Buy the premium Jordan series on the snkrspop Cheap Jordan 4 Reps website, you will know how good the product is. Attentive service leads to your comfortable online shopping experience.
Thanks for this recipe. I
Thanks for this recipe. I would love to try this one day.
I'd love to make this one
I'd love to make this one day... Pro Rockville Tree Service
This is the best site for
This is the best site for pastry recipes. Best Caramels are the best as well.
Delightful
Those seeds like delightful. No repairs
needed.
This is really delicious..
This is really delicious.. Wanna share this Pizza near fort wort texas and give them a taste
avis priligy generique
priligy tablets online Your hot water needs
Sourdough bread is our
Sourdough bread is our favorite in Sandy Springs! I haven't tried Beer sourdough before though. :)
Concrete Retaining Wall Maitland
It is always great to stumble across an interesting topic of yours like this
Thank you. xrf lead test
Thank you.
xrf lead test queens
roof restoration rockhampton
thanks for letting us comment here.
Teeth Breaker Bread is
Teeth Breaker Bread is perfectly pair with a cup of hot coffee ! :)
Thanks for sharing us this
Thanks for sharing us this recipe.
Great
This recipe was so delicious. Thank you for sharing.
www.junkremovalsanluis.com
www.drywallfresno.com
cialis cheep
take viagra and cialis together
House painters Fort Lauderdlae
I love sourdough bread and have to try this recipe. It has to be one of my favorite breads along with french bread. Best bread for sandwiches that's for sure
google
This bread looks great!
Unique Bread
I never heard of a toothbrush bread before. Quite a unique name, I wonder why they name it that way. Anyway, thank you for sharing this recipe, and also feel free to visit this website http://wichitafallstreeremoval.com/ and discover the amazing tree services that this company can offer in Wichita Fall, Texas
I've been looking for this
I've been looking for this recipe for a long time now, thanks a lot for sharing.
I'll definitely try this
I'll definitely try this recipe out, it looks very tasty.
חירוץ הלחמים
שמתי לב שרשמת לחרוץ את הלחמים לפני התפיחה השנייה
וביתר המתכונים אתה לרוב רושם לחרוץ את הלחמים לפני הכניסה לתנור, האם זה משנה את הנראות של הלחם או שיש עוד משהו מאחורי זה?
בלחמי שאור,
בלחמי שאור, לעתים נהוג לחרוץ לפני התפיחה השנייה, במיוחד אם הבצק מותפח זמן קצר יחסית (לשאור).
בלי בירה
שלום רב,
הלחם נראה מעולה. האם אפשר לשים מים במקום בירה היות ואסור לי.
תודה
אפשר - זה כמובן
אפשר - זה כמובן לא יהיה "לחם בירה"...
אשמח לשמוע על תוצאות הניסוי!
קמח לחם כפרי
שלום,
מה זה קמח לחם כפרי? ואם זה משהו ממש ספציפי, במה אני יכולה להחליפו?
פשוט תחפשי קמח
פשוט תחפשי קמח שזה מש שכתוב עליו... ניתן להמיר אותו בקמח לבן.
לחם מגניב....
הכנתי אותו ביום שישי,בשבת בבוקר קמנו אני ואישתי וגילינו ששלושת הקטנקנים שלנו אכלו את כול הציפוי העליון של הלחם כי זה עשה להם כמו פצפצים בפה....היה כיף לראות אותם שמחים ככה...לחם ממש ממש כיפי וטעים...תודה!!
Wow, Cool post! Thanks for
Wow, Cool post! Thanks for sharing this wonderful and very interesting weblog I really appreciate your effort. Keep posting
wow
Thanks for the info! What a big help for me to find this article. Hope you'll keep sharing and continue posting!
pre purchase building inspection
tree service baton
tree service baton rouge
tree service metairie
fence company cincinnati
stone
...This is truly inspiring blog post. Thank you for sharing stone bench tops
Amazing
Your post is very helpful and information is reliable. I am satisfied with your post. Thank you so much for sharing this wonderful post.
Great
Really informative and very useful post. Thanks for sharing this blog with us. Keep it up and always keep posting such kind of information.
Thank you so much for
Thank you so much for sharing this information! I absolutely LOVE sourdough bread and I'm gong to be making this teethbreaker tonight.
Nice
Thank you so much for sharing this delicious recipe! I'll be making this form now.
I appreciate this kind of
I appreciate this kind of information. I love it and I want to share this with my friends and colleagues. I am sure that they can benefit from this article
outdoor upholstery sydney
That looks really unique.
That looks really unique. Keep sharing!
אני בטוח שהטעם
אני בטוח שהטעם הזה טעים! גם אני לא יכול לחכות לטעום סוג כזה של לחם!