חלה לראש השנה

מתכון לחלה גדולה, עגולה וחגיגית, המתאימה במיוחד לסעודת ראש השנה. הסילאן שבבצק ובזיגוג מעניק לחלה צבע מיוחד, טעם עדין של תמרים וניחוח של חג...

מתכון לחלה לראש השנה

מתכון לחלה לראש השנה
מתכון לחלה לראש השנה
מתכון לחלה לראש השנה

המצרכים

למחמצת פוליש:

  • 200 גרם קמח לחם לבן
  • 200 מ"ל מים
  • רבע כפית שמרים יבשים

לבצק:

  • 800 גרם קמח לחם לבן
  • כפית ורבע מלח
  • כפית ורבע שמרים יבשים
  • 3 כפות סוכר (40 גרם)
  • 2 כפות סילאן (40 גרם)
  • ביצה ושני חלמונים, טרופים
  • 250 מ"ל מים

לזיגוג:

  • 1 חלבון
  • כף סילאן
  • גרגירי סומסום

 

הוראות הכנה

מכינים את הפוליש: בערב שלפני הכנת הבצק, מערבבים בקערה את הקמח והשמרים. מוסיפים את המים ומערבבים היטב, עד לקבלת עיסה אחידה. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים במקרר, למשך הלילה. ניתן לשמור את הפוליש במקרר עד לשלושה ימים.

כשעה לפני תחילת העבודה על הבצק, מוציאים את הפוליש מהמקרר ומניחים בטמפרטורת החדר.

מכינים את הבצק: מנפים את הקמח לקערה גדולה. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב, עד לפיזורו בקמח. מוסיפים את השמרים ואת הסוכר ומערבבים שוב. יוצרים גומה במרכז הבצק ויוצקים לתוכה את תערובת הביצה והחלמונים ואת הסילאן. מוסיפים לקערה את כל הפוליש ואת המים ומערבבים היטב, עד שמתקבלת עיסה אחידה. אם יש צורך, מוסיפים מעט מים, אך בזהירות: איננו מעוניינים בבצק רטוב ודביק!
לשים את הבצק במשך כעשר דקות, עד שהוא גמיש, רך ולא דביק במיוחד. משמנים קערה גדולה, מגלגלים את הבצק בתוכה כך שיכוסה בשמן ומכסים את הקערה בניילון נצמד או במגבת מטבח לחה. מניחים לתפיחה ראשונה בטמפרטורת החדר, עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה וחצי).

מתכון לחלה לראש השנה

לאחר התפיחה הראשונה, מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו מעט, להוצאת האוויר מתוכו. בעזרת מגרד בצק או סכין גדולה, מחלקים את הבצק לארבע חתיכות שוות. מגלגלים כל חתיכה לכדור ומניחים מתחת למגבת מטבח לחה, למשך כחמש דקות. בתום הזמן, נוטלים את אחד מכדורי הבצק ומגלגלים אותו ל"נקניק", באורך של כ-40 ס"מ. חוזרים על הפעולה עם שלושת כדורי הבצק הנותרים. במידה והבצק לא נמתח לאורך הרצוי, מניחים אותו בצד, מכוסה במגבת לחה, למשך כשלוש דקות נוספות וממשיכים למתוח אותו אחר כך.
קולעים את ארבעת פיסות הבצק לחלה עגולה (ראו סרט). מניחים על מרדה או על תבנית המכוסה בנייר אפיה ומכסים במגבת לחה, לתפיחה שנייה. מניחים לכיכר לתפוח עד להכפלת הנפח, בין 45 דקות לשעה.

מחממים תנור לטמפרטורה של 200 מעלות. בתום התפיחה, מערבבים בקערית חלבון מביצה אחת וכף סילאן. מושחים את התערובת על פני החלה בעזרת מברשת, ומפזרים מעליה גרגרי סומסום. מכניסים את החלה לתנור ואופים במשך כחמישים דקות. אם חלקה העליון של החלה משחים לפני תום האפייה, מניחים מעליה רדיד נייר כסף, על מנת למנוע ממנה להישרף. חשוב להקפיד על משך אפייה ארוך יחסית (כאמור, לפחות 50 דקות), על מנת להבטיח שהחלה נאפת היטב גם בפנים. ניתן לבדוק את מידת האפייה על ידי טפיחה על תחתית החלה, האמורה להשמיע צליל חלול, או על ידי החדרת שיפוד עץ למרכז החלה והוצאתו אם השיפוד יצא יבש, ללא בקש שדבוק אליו, החלה מוכנה.
בתום האפייה, מוציאים את החלה ומצננים על רשת, למשך כעשרים דקות לפחות.

מתכון לחלה לראש השנה

בתאבון ושנה טובה!

יצא מעולה, צריך לאפות פחות זמן

הכנתי את החלה לראש השנה - חילקתי את הבצק לשתי חלות עגולות וחמודות.
יצאו אווריריות, רכות וטעימות והחלות היו להיט בשולחן החג.
לאחר 30 דקות שהן נאפות בתנור (200 מעלות) בדקתי אותן ולהפתעתי גיליתי שהן אפויות לחלוטין!
אולי כדאי לעדכן את הפוסט שאם מחלקים לשתיים צריך לאפות פחות.

תודה על מתכון מעולה שנכנס לרשימת הקבועים שלי :)

אפשר להוסיף

אפשר להוסיף לחלה צימוקים ו/או להוסיף לה משהו כדי שתהפוך לחלה מתוקה?

בהחלט אפשר

בהחלט אפשר להוסיף צימוקים, עד 10% ממשקל הקמח.
ממליץ להבריש לאחר האפיה, כשהחלה עוד חמה, בתערובת של כף מים רותחים וכף דבש.

אפויה מדי

אפיתי לפי המתכון, ולצערי בניגוד לנסיון המעולה עם החלה בסגנון הסיני, יצאה חלה אפויה מדי שזה אומר קצת יבשה ולא מספיק אוורירית . רעיונות למה עשיתי לא נכון?
אשמח ללמוד..

נראה שהחלה

נראה שהחלה נאפתה זמן רב מדי.
מזכיר שאפיית לחם מחייבת מעקב - יש תמיד הבדלים בין התנורים, בין הבצקים וכד'.

יצא מעולה

הכנתי שתי חלות (2 ק"ג קמח)
אחת מקמח לבן, השניה מקמח מלא 80%

קמח לבן - הוספתי תפוח עץ מגורר, 45 דקות בתנור, בחום 200 מעלות, ללא אבן אפיה. יצאה חלה תפוחה, אוורירית, יפה מאוד וטעימה להפליא.

קמח מלא - גם כאן הוספתי תפוח עץ מגורר, כף גלוטן, 10% מים, 47 דקות בתנור בחום 200 מעלות, ללא אבן. קיבלנו חלה, מעט פחות גבוהה ומרשימה ביופיה אבל מאוד אוורירית וטעימה.

מהחלת קמח מלא לא נשאר פרור עד תום הארוחה (25 איש)

חלה אוורירית

שלום רב,
ניסיתי כבר כמה וכמה מתכוני חלה שונים ואני לא מצליחה להגיע למרקם אוורירי הדומה למאפיה. החלות יוצאות טעימות אבל אין את הקלילות כמו בחלות הקנויות.
האם ניתן להגיע בבית לרמה של חלת מאפיה?
מה מוסיפים שם עוד שאנחנו לא רואים במתכונים?
תודה על היעוץ
הילה

שלום

שלום הילה,
במאפיות מוסיפים כל מיני "משפרי אפייה" שמביאים לתוצאות ההן.
אני ממליץ לך להוסיף לבצק רסק מתפוח עץ אחד - תקבלי חלה אוורירית מאוד (וללא טעם של תפוח).

המרת שמרים במחמצת

אני רוצה להמיר את השמרים שבמתכון במחמצת שאור.
הבנתי שלצורך חישוב אחוז הקמחים ואחוז המים בבצק הסופי מתייחסים למחמצת כמורכבת מ-50% מים ו-50% קמח.
אני גם זוכר שקראתי שיחס המחמצת צריך להיות בסביבות 400 גרם מחמצת לקילו קמח.

לפי זה, האם לפי כלל זה ניתן להמיר את מחמצת הפוליש ב:
50 גרם קמח
50 מ"ל מים
300 גרם מחמצת שאור (קצת יותר מהמקובל, אבל יש כמות קמח גדולה בהמשך)
ואז לוותר על השמרים גם מהחלק השני של הכנת הבצק,
ואולי להאריך את זמן ההתפחה הראשונה?

תודה

שווה ניסיון -

שווה ניסיון - אני חושש מכך שהחלה שתקבל תהיה חמוצה מדי, אבל זה כבר תלוי ברמת החומציות של השאור שבו תשתמש.
את זמני התפיחה תיאלץ להאריך בכל מקרה...

תודה על המתכון - יצאה חלה נהדרת שנה טובה!!!

אם תרצה תמונה נוספת, אשמח לשתף!

איזו שאלה!

איזו שאלה! בוודאי שארצה - תוכל להעלות בפורום או בעמוד הפייסבוק.
חג שמח!

אהלן יופי של

אהלן
יופי של סרטון, הם די נדירים בעברית
רציתי לשאול, שמתי לב שאתה משתמש במשטח סילקון .
קנו לי אותו גם ולא מצאתי לו שימוש כל שהוא טוב יותר
מהשיש במטבח מה אתה מוצא בו טוב?
כל הכבוד על האתר

בעיקר את העובדה

בעיקר את העובדה שנחסך ממני לנקות את השיש... מלבד לזאת, אתה צודק.

חלה

חלה מדהימה
עשיתי ויצא נפלא המראה והטעם.

תודה על המתכונים הנהדרים

יריב