חלה נפלאה לשבת – מהירה יחסית להכנה, מתוקה כמו עוגה ורכה כל כך עד שהיא נמסה בפה...
מניחים את הצימוקים בקערה קטנה, שופכים על הצימוקים מים רותחים ומניחים למשך כעשר דקות. בתום הזמן, מסננים את הצימוקים ומניחים בצד.
מנפים את הקמח לקערה גדולה, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים ואת הסוכר ומערבבים שנית, לפיזור אחיד שלהם בקמח. מוסיפים את הביצים ואת המים ומערבבים עד לקבלת עיסה אחידה.
לשים במשך כעשר דקות, עד שהבצק רך וגמיש. במהלך הלישה, מוסיפים חתיכות קטנות מהמרגרינה, עד שכולה מעורבת בבצק. לקראת סיום הלישה, מוסיפים את הצימוקים וממשיכים ללוש. אם הבצק דביק מדי בעת הלישה, מוסיפים מעט קמח.
מגלגלים את הבצק לכדור הדוק, מניחים בקערה משומנת, מכסים את הקערה בניילון נצמד או במגבת לחה וממתינים עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה). אם הבצק תופח מהר יותר, חובטים בו להוצאת האוויר, מגלגלים בחזרה לכדור ומתפיחים שוב עד להכפלת הנפח.
מוציאים את הבצק מהקערה ולשים מעט, להוצאת כל האוויר מתוכו. בעזרת מגרד בצק או סכין, מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מחלקים כל חלק שוב, לשלושה חלקים שווים. כדאי לשקול את חתיכות הבצק, על מנת לוודא שהן שוות.
מגלגלים כל חתיכת בצק ל"חבל" בצורת גליל, באורך של כ-25 ס"מ. אם הבצק אינו נמתח בקלות לאורך הרצוי, מניחים את גלילי הבצק כשהם מכוסים במגבת למשך כחמש דקות, וממשיכים לגלגל אח"כ.
קולעים מכל שלושה חבלים חלה, כמו שקולעים צמה.
מניחים את החלות בתבנית המכוסה בנייר אפייה ומכסים במגבת לחה. מתפיחים שוב, עד שהחלות מכפילות את נפחן (כשעה).
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות.
בקערה קטנה, טורפים את הביצה עם כף מים. בעזרת מברשת, מושחים את החלות בתערובת הביצה.
מכניסים את החלות למסילה האמצעית בתנור, ואופים במשך כ-40 דקות. אם חלקן העליון של החלות משחים מהר יותר מהיתר, מניחים רדיד אלומיניום רפוי מעליהן.
ממש לפני הוצאת החלות מהתנור, מערבבים בקערית כף דבש בכף מים רותחים. מוציאים את החלות מהתנור ומניחים על רשת. בעזרת מברשת, מושחים בזריזות את החלות עם תערובת הדבש והמים, כל עוד הן עדיין חמות.
מצננים על הרשת למשך חצי שעה לפחות.
בתאבון ושבת שלום!
Thanks for the wonderful
Thanks for the wonderful instructions.
Wow
This is a great bread to make.
This looks tasty and perfect
This looks tasty and perfect snack for a cold winter season Tree Trimming Service in Orland Park IL
Nice Post
Thanks for sharing such a useful information. It is very helpful article. Very informative blog.
https://concreteedmonton.net
What a tasty treat. Love
What a tasty treat. Love your recipes so much.
This is the easiest way to
This is the easiest way to make a bread i saw today. Clarksville Drywall Contractors would definitely give it a try.
This is one of my favorite.
This is one of my favorite. I love making this, it's so good and easy to make.
This is totally what the
This is totally what the amily wants. They enjoyed the recipe! electricians near me
Thankn You. passaic county
Thankn You.
passaic county concrete sealing
My fellow Christians will
My fellow Christians will surely love this baked goods!
this bread is almost as
this bread is almost as delicious as the pita ecipe before. cleaning services orlando is so happy to taste it.
Great Tips
NYC Demolition Contractors Co is just a bunch of experts who loved their excavation and construction toys so much when we were kids that we exchanged them for the real deal later in life. With years of experience and some of the best members of the demolition world on our team, we take on the NYC home, business, or property owners' demolition needs big or small, with ease.
Awesome
What I can say? - simply amazing. This is a great guide to baking a delicious bread. Thanks for sharing your knowledge to us.
This is actually the kind of
This is actually the kind of information I have been trying to find. Thank you for writing this information.
I don’t normally comment,
I don’t normally comment, but this looks amazing! So well done. Thanks for sharing!
Plumbing Alameda, CA
Wow the article you give us is amazing, no wonder many people want to read this.
buy cialis online discount
http://buytadalafshop.com/ - best price cialis
old for old gay men dating
free join gay sites for dating
gay speed dating tampa
gay dating in france
gay chubby dating
gay and tired of dating
gay cowboy dating
gay teens dating
https://leadgenerationmachine.com.au/
I was very encouraged to find this site. The reason being that this is such an informative post. Thanks for sharing!
https://leadgenerationmachine.com.au/
Not an expert baker and I
Not an expert baker and I got great results by just following this recipe closely. It turned out very delicious.
I had a great time following
I had a great time following the baking procedure!
roofers parrish
sous vide
Thank you for this Great and informative site! sous vide
This Looks Tasty
I am a sucker when it comes to anything bread so I will definitely have to go this a go
This recipe sounds
This recipe sounds interesting, I will definitely try this out.
I love raisins on my bread,
I love raisins on my bread, I will probably love this.
A mobile esports title
A mobile esports title critical ops. You should try now!
A mobile esports title
A mobile esports title critical ops. You should try now!
malik
Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it.
האם אפשר להמיר
האם אפשר להמיר את החמאה בשמן קוקוס?
האם היחס יהיה 1:1 או 4:5 (כי חמאה היא רק 80% שומן ושמן קוקוס הוא 100%)?
בהחלט אפשרי,
בהחלט אפשרי, ביחס של 1:1
שאור
שלום שלומי,
האם ניתן להחליף את השמרים בשאור?
עקרונית אפשר,
עקרונית אפשר, אך לא ניסיתי...
asda
I'm glad I found this web site, I couldn't find any knowledge on this matter prior to.Also operate a site and if you are ever interested in doing some visitor writing for me if possible feel free to let me know, i am always look for people to check out my web site.
אהלן, אני רוצה
אהלן,
אני רוצה את הלחות טריות למחר בערב, כמה זמן לפני כדאי להכין אותן?אם אכין את הבצק הערב,אתן לו לפתוח הלילה במקרר ומחר בבוקר אעצב ואאפה את החלות הן תהיינה טריות עד הערב?
או האם ניתן להכין את הבצק הערב,לתת לו לתפוח לאט במקרר ולעצב את הלחם מחר אחה״צ?
תודה יעלי :)
עקרונית, ככל
עקרונית, ככל שתאפה מאוחר יותר, כך החלות תהיינה טריות יותר בזמן הארוחה.
הייתי ממליץ על האפשרות השנייה שהצעת.
אנא תנו מידות של כל החמרים יבשים גם בגרמים
במתכון הזה ובכל מתכון כדאי מאד לתת את הכמויות של כל החומרים היבשים בגרמים. זה מונע טעויות, ספקות ובלבול.
Amazing!!!
I have been making challahs every Friday for the past months and this one is by far the best one I have made. My husband and kids loved it too.
Thanks so much for sharing.
האם ניתן לוותר
האם ניתן לוותר על הצימוקים?
בהחלט!
בהחלט!
חלה מהירה לשבת
שלום שלומי ותודה על הכל
התוכל להסביר מדוע נפצחה הצמה בתוך האפייה ועקב כך באמצע נשאר לבן
מה הטעות שעשינו
בתודה למפרע.
asda
I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post.
נסים שלום, סביר
נסים שלום,
סביר להניח שלא התפחת את החלה מספיק לאחר קליעתה.
יצא מדהים
מומלץ להשתמש בצימוקים שחורים, אני שמרתי את המים החמים שבהם הושרו הצימוקים והוספתי לבצק.
כאמור יצא מהמם, תודה !
malik
Wonderful article, thanks for putting this together! This is obviously one great post. Thanks for the valuable information and insights you have so provided here.
asda
Thanks for your information, it was really very helpfull..
asda
I gotta favorite this website it seems very helpful .
asda
Its a great pleasure reading your post.Its full of information I am looking for and I love to post a comment that "The content of your post is awesome" Great work.
asda
Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene.
asda
I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post.