כלים להכנת לחם

כלים לאפיית לחם

קריאה בספרי מתכונים ובאתרים מעלה רשימה מכובדת של כלים ועזרים המשמים באפיית לחם. מניסיוני, מעטים הם הכלים ההכרחיים באמת, כלים רבים הם בגדר המלצה ("nice to have") ועל חלקם ניתן לוותר.
ברשימה זו אסקור את הכלים הנפוצים והמומלצים באפיית לחם ביתי.

נפה

פריטי חובה

תנור
זה אולי נשמע ברור מאליו, אבל אי אפשר לאפות בלי תנור... כל תנור אפייה יכול לשמש באפיית לחם, כשמומלץ לשפר תנורים ביתיים פשוטים ע"י הוספת אבן אפייה.

קערה
את הבצק כדאי להכין בקערת פלסטיק גדולה, מהפשוטות ביותר שישנן. יש לא מעט המלצות לגבי קערות עץ מיוחדות לבצק, אך לדעתי הן אינן שוות את מחירן. מומלץ להימנע משימוש בקערות מתכת (אלא אם לשים במיקסר, שם נשתמש בקערה של המכשיר בלי קשר לחומר ממנו היא עשויה).

נפה
חשוב לנפות את הקמח לפני הוספתו לבצק. מעבר לסיבות ההלכתיות לדבר, הניפוי מונע חדירת חומרים זרים לבצק (כגון אבנים קטנות או חתיכות קליפה, שלפעמים נמצאות בקמח) וגם "מאוורר" את הקמח ומאפשר ערבוב אחיד של החומרים. אגב, קמח אורגני חובה לנפות!
יש בשוק מגוון נפות, החל בנפות הפלסטיק הזולות והפשוטות וכלה בנפות יד מכאניות ממתכת.

מפיות בד
כל מפית בד מאיכות סבירה תצלח למלאכה. אני מעדיף מפיות מבד גס וחלק (כמו פשתן) ולא מגבות מטבח, הנוטות להידבק לבצק.

מערוך
חובה להצטייד במערוך, אבל אין סיבה לבזבז - כל מערוך עץ פשוט יצלח למלאכה. אגב, בעת הצורך גם גליל של ניילון נצמד יעשה את העבודה...

מברשת לזיגוג
מברשת המשמשת למריחת הזיגוג (מים, ביצה, שמן וכיוב') על פני הכיכר. אני ממליץ להשתמש במברשת סיליקון, למרות מחירה הגבוה יחסית, מאחר והיא עדינה מכדי לפצוע את הכיכר התפוחה ואינה מתקשה עם הזמן. בכל מקרה, כדאי להימנע ממברשות בעלות שערות מפלסטיק – אלה רק יזיקו ללחם.

סכין לחריצה
אפשר למצוא סכינים ייעודיות לחריצת פני הכיכר בחנויות המתמחות וברשת (חפשו את המילים "bread scorer"), אך למעשה כל סכין חדה מאוד תתאים. לדעתי, אפשר בהחלט להסתפק בסכין חיתוך ("סכין יפנית") פשוטה, בתנאי שמקפידים לשמור על ניקיון הלהב לאחר השימוש.

מגרד בצק, כפיות מידה ומפית

פריטים מומלצים

אבן אפייה
ללא כל ספק, את התרומה הגדולה ביותר ללחם שנאפה בבית נותנת "אבן האפייה", שהיא לבנה מאבן שמוט. האבן אוצרת את החום בתוכה ומאפשרת לתנורים ביתיים פשוטים להגיע לטמפרטורות גבוהות ואחידות יותר. אם יש כלי אחד שכל חובב אפייה חייב לעצמו, זו אבן האפייה.
אגב, ניתן להחליף את האבן באריחי קרמיקה, אבל במקרה שכזה יש לוודא היטב כי מדובר בקרמיקה לא מזוגגת ולא צבועה, מחשש לשחרור חומרים רעילים לחלל התנור בזמן האפייה.

מאזניים
לחם טוב הוא תוצאה של "משחק" ביחס שבין המרכיבים השונים שבו. לכן, ע"מ לקבל תוצאות עקביות מפעם לפעם, מומלץ להצטייד במאזני מטבח אמינים. לרוב האופים, מאזניים המסוגלים לשקול עד 500 גרם בבת אחת יספיקו בהחלט. הפרפקציוניסטים שביניכם יכולים להצטייד במאזניים דיגיטאליים מדויקים במיוחד. בכל מקרה, כדאי למצוא מאזניים המציינים את המידות גם בשיטה המטרית (גרמים) וגם בשיטה האמריקאית (אונקיות), מאחר ומתכונים רבים ברשת (ובספרים) כתובים בהתאם לשיטה השנייה.

סט כפיות מידה
מאותה הסיבה, מומלץ בחום לרכוש סט כפיות מידה, שיאפשר לכם לדעת כי "כף שמרים" מכילה את אותה הכמות בכל מתכון.

מגרד בצק
מדובר בכלי נחמד ושימושי, המקל על חיתוך הבצק ועל הרמתו. בנוסף, מגרד הבצק (dough scrapper באנגלית) מסייע מאוד בשלב הניקוי שאחרי הלישה. הכלי אינו חובה, אבל אני ממליץ בחום להצטייד באחד, אם מוצאים.

מתז
מתז גינה פשוט ("שפריצר"), שקונים בכל משתלה או חנות למוצרי גינון, יסייע לכם לשמור על הלחות בתנור בזמן האפייה. הוצאה לא גדולה ומשתלמת.

סיר אפייה
מעין "טאבון חשמלי", סיר אלומיניום הכולל מכסה ובו גוף חימום. מעולה לאפיית פיתות, לאפות ושאר לחמים הדורשים מכת חום עזה וקצרה. ניתן להשיג בשווקי הארץ, במגוון גדלים ובמחירים סבירים.

סיר חרס
ניתן לאפות לחם גם בסירי חרס, כדוגמת אלה המשמשים לאפיית תפוחי אדמה.

פריטים נוספים

כוס מידה
ניתן לרכוש כוס מידה, שעל דופנותיה סימונים למשקל החומרים השונים (מים, קמח, שמן וכד') בנפח נתון. לדעתי, עדיף להשקיע במאזניים טובים ולחסוך את הצורך בכוס המידה.

קערת התפחה
קערה ייעודית להתפחת כיכר הלחם לאחר עיצובה, שמטרתה להקנות לקרום הלחם צורה ומרקם מיוחדים. לדעתי, מדובר בבזבוז כסף, במיוחד כש"סתם" סלסלת נצרים בגודל מתאים תעשה את המלאכה לא פחות טוב.

מדחום לבצק
יש אגף שלם של אופים שנשבעים שלחם לא יכול להצליח בלי מדידה מדויקת של טמפרטורת הבצק בכל שלב ושלב. אני, אישית, לא מקבל את הגישה הזו (לפחות בכל האמור באפייה ביתית) ולכן לא רכשתי מדחום ייעודי.

קערות התפחה ייעודיות